Nokia a cumpărat Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde de euro

15.04.2015
Nokia a cumpărat Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde de euro

Zvonurile despre intenţia companiei Nokia de a cumpăra gigantul francez de telecomunicaţii Alcatel-Lucent s-au dovedit a fi adevărate. Compania finlandeză a dezvăluit astăzi că a achiziţionat Alcatel pentru 15,6 miliarde de euro, devenind astfel cel mai mare producător de echipamente telecom din lume. Cum probabil era de aşteptat, Nokia nu este interesată de divizia de smartphone-uri a francezilor, ci de dezvoltarea de noi tehnologii, începând cu 5G şi continuând cu senzori foto.

Nokia a plătit pentru a cumpăra Alcatel dublul sumei pe care Microsoft i-a oferit-o pentru divizia sa de smartphone-uri în urmă cu doar câţiva ani. Întrucât Alcate-Lucent deţinea şi laboratorul de dezvoltare Bell Laboratories, fondat de Alexander Graham Bell în 1880, acesta intră acum în ograda Nokia, păstrând însă numele companiei franceze. Cât despre componenta Alcatel de smartphone-uri cu Android , aceasta este separată de compania mamă, fiind realizată în parteneriat cu producătorul chinez de hardware TCL.

Alcatel-Lucent va rămâne neschimbat din punct de vedere al organizării. Deşi conducerea se mută în Finlanda, personalul deja angajat nu va fi afectat de tranziţie. Unul dintre motive pentru această decizie este faptul că majoritatea acţionarilor sunt francezi, iar tranzacţia se va încheia abia în 2016. În trecut, în cazul achiziţiilor altor companii, acţionarii nu au fost foarte fericiţi atunci când achiziţiile au venit cu restructurări.

Există acum noi zvonuri care sugerează că Nokia va vinde divizia de hărţi Here, pentru a-şi concentra eforturile către dezvoltarea de echipamente de telecomunicaţii. Bloomberg sugerează că printre cei interesaţi să cumpere Here s-ar afla companii auto din Germania şi chiar serviciul de transport Uber.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult