Project Loon se apropie cu paşi rapizi de implementarea comercială, afirmă Google

20.04.2015
Project Loon se apropie cu paşi rapizi de implementarea comercială, afirmă Google

Demarat oficial acum patru ani, proiectul Google care urmăreşte să ofere acces Internet în zonele cu acoperire slabă sau în cele rămase neacoperite cu ajutorul baloanelor a ajuns într-un stadiu suficient de avansat pentru lansarea unei flote comerciale semnificative. Conform unor declaraţii făcute de Mike Cassidy, managerul care se ocupă de Project Loon, producţia şi lansarea baloanelor necesară a ajuns suficient de eficientă pentru a putea vorbi deja de o implementare complet funcţională.

De-a lungul ultimilor ani, Google a făcut o serie de paşi importanţi pentru evoluţia Project Loon, compania perfecţionând un sistem rapid de lansare, testând echipamente radio LTE în locul celor Wi-Fi şi reuşind să creeze sisteme de control capabile să menţină baloanele în aer pentru o perioadă de şase luni.

Şeful proiectului Google a dezvăluit că eficienţa producţiei şi lansării baloanelor necesare a crescut semnificativ, ritmul de lucru fiind suficient de rapid pentru ca Project Loon să poată deveni o realitate. Astfel, oficialul Google a dezvăluit că producţia unui balon a scăzut de la trei – patru zile  la numai câteva ore, iar procesul anevoios de lansare care necesita o zi întreagă a fost înlocuită de un sistem automatizat cu macarale care poate trimite către straturile înalte ale atmosferei zeci de baloane în fiecare zi.

În aceste condiţii, Mike Cassidy afirmă că Google este pregătită pentru lansarea unei flote de mii de baloane, care vor permite furnizarea semnalului LTE în zonele defavorizate care nu dispun de acoperire terestră. În luna decembrie a anului trecut, Google a anunţat că Project Loon are un partener nou care va contribui cu expertiza sa în producţia şi lansarea de baloane, iar aportul agenţiei franceze Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) se pare că poate fi deja simţit.

În acest moment, compania Google este angajată într-o serie de teste în care sunt implicaţi operatorii Vodafone din Noua Zeelandă, Telstra din Australia şi Telefonica din America Latină.  Oficialul Google a afirma că momentul debutului oficial al acestei noi reţele de date se apropie vertiginos, însă nu s-a hazardat să ofere o perioadă estimativă pentru activare sau mai multe detalii despre implementarea efectivă a acesteia.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News