Acer Orion 9000: pentru gameri cu bani mulţi şi timp puţin pentru construirea unui PC [REVIEW]

10.01.2018
Acer Orion 9000: pentru gameri cu bani mulţi şi timp puţin pentru construirea unui PC [REVIEW]
Construcţie, design şi specificaţii

Acer a împins foarte mult gama sa de laptop-uri de gaming Predator în ultimii câţiva ani, însă compania taiwaneză consideră că are un cuvânt de spus şi pe piaţa de computere pentru gaming în format desktop. Noul Orion 9000 se laudă cu specificaţii tehnice de top, cu cel mai puternic hardware disponibil şi cu posibilitatea de configurare după bunul plac. Cu un preţ de listă enorm, Acer pare să aibă foarte mare încredere în această nouă gamă Predator, însă reuşesc toate briz-briz-urile incluse să justifice investiţia într-un asemenea produs?

Construcţie, design

Orion 9000 este probabil unul dintre cele mai mari desktop-uri de gaming pre-configurate de pe piaţă. Carcasa sa este semnificativ mai mare decât o carcasă mid-tower standard, iar design-ul angular „ţipă” mesajul „computer de gaming”. Exteriorul este realizat dintr-o combinaţie de plastic, metal şi carbon, îmbinate destul de bine încât să asigure robusteţea unui produs scump. Partea din faţă este acoperită de o sită neagră care acoperă aerisirea frontală, iar în partea de sus ascunde unitatea optică, o componentă destul de inutilă în anul 2018, când majoritatea din conţinutul pe care îl consumăm este distribuit digital.

Tot în partea din faţă găsim şi un suport pentru căşti care poate fi ascuns atunci când nu este folosit, în timp ce în partea de sus, deasupra logo-ului Predator şi butonului Power, avem un panou frontal bine echipat, care oferă trei mufe USB 3.0, o mufă USB Type-C, jack-uri audio pentru căşti şi microfon şi un buton „Turbo” care activează frecvenţele de boost ale procesorului. Partea de sus este completată de o altă sită pentru aerisire, unde este amplasat radiatorul pentru răcirea pe apă (mai multe despre aceasta mai târziu) şi cele două mânere din carbon, foarte utile pentru momentele în care computerul trebuie mutat dintr-un loc în altul (şi pentru scoaterea lui din cutie). Având în vedere greutatea unităţii, mânerele sunt binevenite.

Partea din spate este puţin plictisitoare, fiind standard pentru un computer desktop, oferind acces la toate port-urile de conectivitate ale plăcii de bază şi plăcilor video. Un aspect interesant al carcasei este sistemul de transport cu rotile. Practic, poţi muta prin casă computerul folosind mânerul din faţă fără să ridici computerul de la sol, acesta putând fi mişcat asemeni unui aspirator pe roţi.

La interior însă avem parte de câteva surprize. În primul rând, în ciuda dimensiunilor mari ale carcasei, spaţiul interior nu este foarte generos, fiind obişnuit pentru o unitate mid-tower. Avem loc pentru o placă de bază ATX şi spaţiile aferente componentelor, însă nimic cu adevărat impresionant. În partea de jos, sursa este protejată de o carcasă din plastic, în timp ce o fantă amplasată în partea din faţă duce aerul rece către partea din dreapta, unde se regăsesc toate cablurile şi unităţile de stocare.

La capitolul răcire avem de a face cu un două ventilatoare de 140mm în partea din faţă, un ventilator de 120mm în partea din spate şi un radiator cu două ventilatoare de 120mm în partea de sus. În teorie, acestea vor asigura un flux de aer foarte bun, însă componentele alese de Acer nu sunt tocmai cele mai potrivite. Sistemul de răcire pe apă este un Cooler Master brand-uit cu logo-ul Predator, sugerând o soluţie proprietară, iar ţevile care duc la pompă sunt subţiri şi par a fi foarte fragile. Rămâne de văzut cât de rezistente sunt în timp, mai ales dacă utilizatorul va alege să schimbe procesorul după o perioadă.

Un punct pozitiv despre construcţia lui Orion 9000 este modul de asamblare, care este foarte bine pus la punct, cu cabluri ascunse şi bine organizate, atunci când desfaci cutia putând avea acces rapid la oricare componentă. Hard disk-urile şi SSD-urile pe format 2,5” stau în suporturi detaşabile, instalarea lor fiind posibilă fără şuruburi, iar construcţia din pastic cauciucat asigură evitarea vibraţiilor în utilizare.

Din păcate, dimensiunile mari ale carcasei şi greutatea acesteia nu sunt justificate, fiind deja disponibile de mai mulţi ani carcase de PC care oferă la fel de mult spaţiu pentru configurare, în formate mai mici. Desigur, de menţionat ar fi şi faptul că cele două coolerele din faţă şi cel din spate sunt de culoare albastră, în timp  ce placa de bază este iluminată în culori RGB. Din păcate, software-ul care configurează aceste luminiţe nu era lansat în momentul testării, deci nu este clar dacă acestea pot fi oprite, personalizate sau dacă sunt realizate să funcţioneze pe tot parcursul utilizării.

Specificaţii

Modelul testat de Orion 9000 este unul mai special, fiind configurat cu două plăci video AMD Radeon RX Vega 56 şi cu o sursă de 1000 W. Majoritatea modelelor pre-configurate din această gamă vin cu plăci video NVIDIA şi cu o sursă mai mică, capabilă să ofere curent pentru o configuraţie single-GPU.

 • Nume: Acer Predator Orion 9000
 • CPU: Intel Core i7 7820X (Skylake-X) @ 3,6 GHz (8 core/16 threads)
 • GPU: 2 x AMD Radeon Vega 56 (2 x 8 GB HBM 2.0)
 • RAM: 32 GB DDR4 (4 x 8 GB)
 • Chipset: Intel X299
 • SSD: Intel 256 GB M.2
 • HDD: Toshiba 1TB 7200RPM
 • Unitate optică: DVD-Writer
 • Reţea: Intel Gigabit
 • Front panel: 2 x jack 3,5 mm (căşti şi microfon), 3 x USB 3.0 1 x USB Type-C, buton Turbo
 • Conectori: 1 x PS/2, 5 x USB 3.0 Type-A, 1 x USB 3.1 Type-C, 2 x USB 2.0, 1 x RJ45 LAN, 7.1 Channel Audio + S/PDIF,
 • Altele: WiFi b/g/n/ac şi Bluetooth 4.1 integrat
 • Sistem de operare: Windows 10 Home 64-bit
 • Sursă: 1.000 W
Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

Aruncând o privire asupra listei de specificaţii tehnice, este destul de clar că Orion 9000 este un computer de gaming complet echipat şi pregătit pentru a depăşi orice obstacol. Adevărul este că un sistem de acest gen intră în categoria „bun la toate”, de la browsing şi Facebook, la gaming high-end (chiar şi în 4K în anumite circumstanţe), editare video şi cu siguranţă chiar şi puţin crypto-mining, având în vedere configuraţia dual-GPU Radeon.

Desigur, noi l-am folosit la gaming în principal, unde s-a descurcat onorabil (mai multe despre asta la capitolul performanţă). În utilizare însă, nu putem să nu menţionăm câteva neajunsuri ale lui Orion 9000, nu multe dar care contează pentru un produs atât de scump.

În primul rând, dimensiunile şi greutatea sunt un subiect destul de important. Un PC atât de mare probabil că nu îşi va găsi cu uşurinţă locul în birourile multor gameri. Faptul că are un sistem cu roţi sugerează că este realizat pentru a fi poziţionat undeva jos, însă în acelaşi timp de ce ai împopoţona un computer care va sta ascuns cu tot felul de luminiţe şi cu un geam lateral?

Un alt aspect negativ ar fi sunetul produs de sistemul de răcire cu apă AIO (all-in-one). Soluţia aleasă de Acer este realizată de Cooler Master, însă pare să fie un model de bază, luat de către cei responsabili cu configurarea dintr-un tabel, fără să vadă produsul propriu-zis în realitate. Nu doar că acesta pare să fie foarte fragil, însă dimensiunile ventilatoarelor de 120mm duc la un sistem de răcire zgomotos, care este sesizabil tot timpul, chiar şi atunci când computerul nu face mare lucru. În full load, sunetul descris este mai apropiat de sunetul motoarelor unui avion la decolare decât de un cooler cu răcire pe apă, care în teorie ar trebui să fie silenţios. Din fericire, îşi face treaba cu brio, ţinând temperaturile la un nivel acceptabil în utilizare. Lipsa unui utilitar de configurare pentru sistemul de răcire îşi face astfel simţită prezenţa, un profil de funcţionare silenţios putând rezolva această problemă.

O altă alegere ciudată este configurarea cu două plăci grafice, având în vedere că majoritatea jocurilor de pe piaţă nu oferă suport pentru Crossfire X sau SLi. Sunt câteva jocuri, în special cele cu suport complet pentru instrucţiunile DirectX 12, care pot beneficia de ambele cipuri grafice, însă în majoritatea cazurilor performanţa este mai mică sau deloc afectată atunci când cea de-a doua placă video este utilizată.

Lipsa unui software pentru configurarea luminiţelor nu este tocmai plăcută, LED-urile RGB de pe placa de bază făcând computerul să semene mai degrabă cu un pom de Crăciun, însă această problemă ar putea fi rezolvată cu o versiune dedicată de Predator Sense, odată ce computerul ajunge oficial pe piaţă.

Ce este de lăudat din partea Acer este faptul că ai acces la interiorul PC-ului fără mari eforturi. Tot ce trebuie să faci este să desfaci cele două şuruburi de pe fiecare laterală, după care, acestea se scot folosind butonul dedicat. Astfel, poţi reconfigura PC-ul după bunul plac sau îl poţi îmbunătăţi mai târziu, când hardware-ul din el devine depăşit. Nu în ultimul rând, cei care preferă carcasa lui Orion 9000 pot cumpăra un computer de bază din această gamă şi pot înlocui toate componentele cu unele mai puternice, dacă asta îşi doresc.

Performanţă

După cum era de aşteptat, performanţa lui Orion 9000 este la un nivel înalt. Acesta este probabil cel mai performant computer pe care l-am testat până în prezent la Go4it, însă totodată primul bazat pe platforma Skylake-X, cât şi primul configurat cu plăci video Radon RX Vega 56. Rezultatele sunt atât interesante pentru noi, pentru că vedem pentru prima dată aceste componente în acţiune, cât şi pentru voi, cititorii, pentru că puteţi vedea în sfârşit un computer high-end de gaming cu componente de ultimă generaţie.

Există însă câteva neajunsuri: în rezoluţie 4K, Radeon RX Vega 56 nu este o placă video foarte capabilă, fratele său Vega 64 fiind mai degrabă potrivit. Având în vedere că foarte puţine jocuri oferă suport pentru două plăci grafice, multe dintre ele au rulat testele cu una singură, iar rezultatele sunt evidente, cu framerate-uri sub 60 de cadre pe secundă. Cu toate acestea, sunt câteva care au reuşit să depăşsească chiar şi 100 de cadre pe secundă, lucru care sugerează că puţină optimizare din partea developerilor ar putea asigura performanţă ridicată în mai multe titluri. Momentan însă, realitatea este că un sistem cu două plăci grafice pentru gaming este o risipă de bani, fiind mai degrabă de preferat un sistem cu o singură placă mult mai performantă.

Singura problemă am întâlnit-o în cazul lui Rise of the Tomb Raider, care în rezoluţie 4K nu a vrut să ruleze testul de performanţă până la capăt. Este posibil să fie o problemă cu configuraţia multi-GPU (pe care am şi dezactivat-o pentru a testa dacă rulează fără, fără succes, însă), sau cu driverii Radeon de la AMD, sau chiar cu jocul în sine. Restul jocurilor au rulat fără alte probleme. De menţionat însă că în Far Cry Primal, rezultatul cu ambele plăci video pornite a fost mai mic decât cel cu o singură placă video. Am păstrat scorul mai mare în single-GPU pentru tabelul de mai jos.

Gaming

Joc 1080p 2160p
Ashes of the Singularity 41,80 FPS 35 FPS
BioShock: Infinite 211,00 FPS 96,80 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 75,20 FPS 26,80 FPS
Dirt: Rally 117,00 FPS 84,40 FPS
Dragon Age: Inquisition 104,40 FPS 37,00 FPS
FarCry: Primal 86,00 FPS 40,00 FPS
Gear of War 4 134,20 FPS 43,30 FPS
Grand Theft Auto V 113,90 FPS 102,50 FPS
Hitman 94,34 FPS 53,96 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 183,90 FPS 99,40 FPS
Rainbow Six: Siege 164,40 FPS 49,30 FPS
Rise of the Tomb Raider 108,77 FPS – 
The Division 99,10 FPS 39,30 FPS
Thief 90,20 FPS 51,90 FPS
Total War: Warhammer 64,80 FPS 54,10 FPS

Benchmarks

Test Scor
3DMark Fire Strike 23.114 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 8.356 puncte
3DMark Time Spy 10.994 puncte
3DMark Sky Diver 52.7041 puncte
PCMark Creative 8.158 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 135,74 FPS, CPU: 1.732 cb
WinRar 17.301 KB/s
HDTune SSD (Read) 612,5 MB/s
HDTune HDD (Read) 165,2 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 1.569 MB/s Write: 592,9 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 288,3 MB/s Write: 572,2 MB/s

Concluzii

Orion 9000 este un computer puternic, iar opţiunile de configurare pentru acesta sunt vaste, limita fiind buzunarul cumpărătorului. Modelul testat ridică însă nişte semne de întrebare. Cum poate un computer high-end premium să fie configurat cu un sistem de răcire atât de nepotrivit? Cum poate Acer să livreze un computer atât de mare fără să ofere mai mult spaţiu la interior? Şi nu în ultimul rând, de ce nu există un port HDMI pe partea din faţă pentru conectarea de dispozitive VR precum Oculus Rift şi HTC Vive?

Ca soluţie „la cheie”, Orion 9000 oferă multe dintre lucrurile pe care le vedem de obicei pe computere construite de către entuziaşti, cu răcire pe apă, luminiţe RGB şi multe ventilatoare, însă este evidentă lipsa de experienţă a celor care au configurat acest computer dintr-o listă de componente, fără să vadă exact dacă acestea se îmbină armonios sau dacă se ridică la nivelul aşteptărilor unui produs atât de scump*.

*Acer a anunţat pentru Statele Unite un preţ de pornire între 2.000 şi 3.000 de dolari pentru Orion 9000. Nu ştim încă preţurile pentru Europa.

Părţi pozitive

Performanţă foarte bună
Posibilitatea de upgrade şi configurare
Carcasa beneficiază de mânere pentru transport
Are toate ventilatoarele necesare deja instalate

Părţi negative

Răcirea pe apă pare de slabă calitate şi este zgomotoasă
Luminiţele RGB nu pot fi configurate
Un setup dual-GPU nu este indicat pentru gaming (suport limitat în jocuri)
Nu are HDMI pe front panel pentru căşti VR
Suport software limitat