Conectorul USB Type-C a fost definitivat: mic, reversibil dar incompatibil cu conectorii actuali

Conectorul USB Type-C a fost definitivat: mic, reversibil dar incompatibil cu conectorii actuali

Conectorul USB Type-C a fost anunţat acum opt luni, USB Consortium şi USB Implementers Forum promiţând la acea vreme că vor încerca să definitiveze cât mai repede posibil specificaţiile unui conector USB universal, compact şi reversibil. Într-un final, membrii organizaţiei au ajuns la un consens, iar noul conector USB Type-C este gata pentru implementare.

Similar din punct de vedere al dimensiunilor cu actualul conector USB 2.0 Micro Type-B (Micro USB), noul conector USB Type-C are însă o formă ce permite inserarea cablurilor în orice poziţie, eliminând astfel eternele bâjbâieli pe care orice utilizator de telefon sau tabletă le cunoaşte atât de bine. Conectorul are nevoie de o deschidere de 8,4 x 2,6 milimetri în carcasele produselor care-l vor folosi, dezvoltatorii afirmând că acesta este suficient de mic pentru a fi implementat în telefoane sau tablete şi suficient de robust pentru a fi folosit în orice condiţii.

Noul conector va fi compatibil inclusiv cu anunţatul şi încă neimplementatul standard USB 3.1, urmând să permită atingerea unor rate de transfer de 10 Gbps. Această compatibilitate va facilita şi conectarea unor încărcătoare cu o putere de cel mult 100W, ceea ce înseamnă că unele laptopuri ar putea folosi noua interfaţă şi pentru încărcare, la fel ca o tabletă sau un telefon, nu doar pentru transferul de date sau conectarea unor periferice.

Problema noului conector este însă lipsa compatibilităţii cu actualii conectori USB Type A şi Type B, ceea ce înseamnă că utilizatorii vor fi nevoiţi să apeleze la adaptoare. Noul conector va deveni la un moment dat omniprezent, însă, până atunci, probabil că vom asista la o perioadă de tranziţie destul de lungă. USB Consortium nu s-a hazardat să afirme când vom vedea primul produs care va folosi noul conector.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News