USB Type-C – noul conector ce va uşura modul în care folosim periferice

Autor: Aurelian Mihai 04.12.2013
USB Type-C – noul conector ce va uşura modul în care folosim periferice

Construit pe fundaţiile actualelor standarde USB 3.1 şi USB 2.0, noul conector anunţat sub denumirea USB Type-C este gândit pentru a fi mai uşor de folosit, subţire încât să poată fi inclus cu uşurinţă pe carcasa tabletelor şi laptopuri din categoria Ultrabook, dar suficient de versatil încât să răspundă cerinţelor unei game vaste de periferice.

USB Consortium pregăteşte o versiune revizuită a conectorului USB

Fiind încă în stadiu de perfectare, aplicaţiile noului standard nu sunt publicate integral, însă din declaraţiile lui Alex Peleg – vice preşedinte al grupului  Platform Engineering din cadrul Intel, aflăm că formatul  USB Type-C va putea substitui toate tipurile de conectori utilizaţi în prezent. Spre exemplu, cu un singur cablu vom putea alimenta periferice, realiza conexiuni de date şi transmite semnal video.

Comparat cu implementările actuale, noul conector USB Type-C are grosime similară formatului  micro USB 2.0 (Micro-B) dar poate fi inserat în orice poziţie, fără să ţinem cont de orientarea cablului. Construcţia sa este scalabilă, permiţând modificarea numărului de pini pentru creşterea puterii furnizare la alimentarea dispozitivelor, respectiv actualizarea setului de specificaţii pentru creşterea vitezelor de transfer.

Potrivit USB Consortium, versiunea preliminară a conectorului USB Type-C va fi disponibilă pentru evaluare la începutul anului 2014, urmând ca setul final de specificaţii să fie validat la jumătatea anului. Cert este că noul conector nu va permite utilizarea cablurilor actuale, fiind necesară interpunerea unui adaptor de conversie pentru asigurarea compatibilităţi cu dispozitivele existente.