Logitech G305: un mouse wireless de gaming nu trebuie să fie obligatoriu scump

23.09.2018
Logitech G305: un mouse wireless de gaming nu trebuie să fie obligatoriu scump

Viitorul este wireless, iar Logitech consideră că tehnologia sa numită LIGHTSPEED este destul de bună pentru a putea renunţa complet la fire, modelul G305 lansat de curând fiind dovada. Acesta este un mouse mic, mai ieftin în comparaţie cu alte modele fără fir şi nu poate fi conectat deloc prin fir la un computer. Acesta vine doar cu un adaptor pe USB în pachet şi se alimentează de la o singură baterie AA. Să fie acesta cel mai interesant mouse de gaming din ultima vreme?

Construcţie, design şi ergonomie

Logitech G305 nu este bazat pe un design tocmai nou. Logitech are obiceiul să „deseneze” un mouse şi apoi să adapteze acea carcasă la mai multe modele, chiar şi pentru segmente de piaţă diferite, hardware-ul intern fiind cel care face diferenţa. În cazul lui G305, compania elveţiană păstrează design-ul pe care l-am întâlnit în trecut şi pe modele cu fir precum G203, G102 şi originalul G Pro. Astfel, avem de a face cu un mouse mic, uşor şi cu un design simetric. Din păcate, mouse-ul nu este şi ambidextru, cel puţin nu complet.

Pe laterala din stânga găsim două butoane care în Windows pot fi folosite pentru „back” şi „forward”, care nu se găsesc şi pe partea dreaptă. În rest, mouse-ul are o formă care ar putea fi confortabilă chiar şi pentru stângaci, dacă sunt dispuşi să renunţe la acele două butoane.

În rest, mouse-ul beneficiază de cele două butoane normale, separate de o fantă uşor adâncită, unde sunt poziţionate scroll-ul şi butonul care face schimbarea setării de DPI. Întrucât mouse-ul este de dimensiuni reduse, inclusiv butoanele şi scroll-ul sunt mai mici, fiind încurajată utilizarea lui cu prindere „fingertip” sau „claw”, cei care preferă să abiă întreaga palmă pe suprafaţa mouse-ului fiind în dezavantaj aici, întrucât nu există foarte mult spaţiu. Astfel, din punct de vedere ergonomic, acesta pierde câteva puncte, însă doar dacă presupunem că toţi utilizatorii şi-ar dori să îl folosească în „palm grip”.

Întorcând mouse-ul, vedem acelaşi design pe care l-am mai văzut pe modele Logitech mai mici, bazate pe mai multe patine mici, faţă de două patine mari sus şi jos. Avem două patine în partea de sus şi trei în partea de jos, plus o suprafaţă alunecoasă în jurul senzorului. În ciuda suprafeţelor mici de contact, mouse-ul alunecă foarte bine pe mousepad-urile textile pe care le-am folosit pe parcursul testării, iar greutatea redusă asigură viteză în utilizare, ceva important în special pentru cei care joacă shootere cu sensitivitate redusă. Pe partea din spate mai poate fi observat doar butonul On/Off, care este util doar atunci când mouse-ul este pus într-o geantă pentru transport, întrucât acesta intră automat în stand-by dacă nu este folosit.

Logitech a mai lansat mouşi wireless, însă multe modele recente au fost bazate pe tehnologia PowerPlay şi acumulatori interni. Întrucât G305 este un model wireless de buget, acesta foloseşte o singură baterie AA pentru alimentare, care poate asigura cam o lună de utilizare intensă, sau chiar mai mult, în funcţie de modul de utilizare. Aceasta este accesibilă prin scoaterea capacului cu logo-ul G din partea de sus a mouse-ului. Aici există şi un spaţiu foarte convenabil pentru stocarea adaptorului USB, care este foarte mic şi s-ar putea pierde uşor.

Software şi experienţa de utilizare

Asemeni tuturor perifericelor de la Logitech, şi G305 foloseşte sofware-ul LGS pentru configurare. Acesta nu oferă la fel de multe opţiuni precum alte modele mai avansate (nu are luminiţe RGB, setări de suprafaţă sau baterie internă), însă acoperă strictul necesar. Avem de a face cu profile de DPI cu până la cinci trepte separate, care pot fi stocate direct pe memoria internă a mouse-ului, cât şi setarea pentru „report rate” (pooling rate) cu valori între 125 şi 1000 Hz. Gamerii vor dori valoarea maximă, cu siguranţă, însă dacă nu aveţi nevoie de precizie extremă, puteţi scădea această valoare pentru a conserva bateria.

De asemenea, tot aici se găseşte şi setarea „Power Mode”, care de asemenea poate să ajute la un consum redus de energie. Aceasta beneficiază de setările HI şi LO, care descriu timpul de răspuns. HI este în teorie modul în care funcţionează tehnologia LIGHTSPEED la capacitate maximă, oferind timp de răspuns de mai puţin de o milisecundă, identic cu ceea ce întâlnim pe un mouse cu fir, în timp ce setarea LO oferă timp de răspuns de 3 milisecunde, mai puţin rapid, însă nu tocmai imposibil de folosit.

Majoritatea utilizatorilor cel mai probabil nici nu vor depista diferenţe între aceste moduri de joc, cum nici noi nu am putut sesiza. În teorie, în jocuri ar trebui să folosim setarea HI, în timp ce setarea LO ar trebui folosită pentru activităţi obişnuite de utilizare a sistemului de operare. Testarea a fost făcută pe setarea HI, doar ca să putem stoarce toată performanţa posibilă din acest mouse.

Adevărul este că Logitech a reuşit să realizeze ceva cu adevărat impresionant cu G305. Acesta foloseşte noul său senzor HERO, reuşind însă să reducă consumul de energie de 10 ori faţă de acesta. Astfel, putem avea un senzor cu rezoluţie de 12.000 DPI (ceva inutil în jocuri, dar care asigură că avem de a face cu un senzor extrem de precis) într-un mouse wireless mic şi uşor, alimentat de o singură baterie AA timp de peste o lună de utilizare.

În afară de posibilele probleme pe care le-ar putea avea utilizatorii care preferă palm grip sau de faptul că nu are butoane laterale şi pe partea dreaptă, acest mouse se comportă excelent în orice tip de joc. Noi l-am folosit pentru FPS-uri precum PUBG şi Quake Champions şi nu am sesizat nimic negativ în experienţa de utilizare, ba chiar am rămas plăcut impresionaţi de cât de confortabil este în utilizare. Click-urile sunt puţin mai rigide decât pe modelele superioare precum G703 şi G903, însă scroll-ul este ceva mai bine pus la punct. În cazul lui G703, acesta este mult mai „moale”, click-urile fiind mai greu de distins, însă pe G305 acestea sunt nici prea rigide, nici prea moi. Păcat că scroll-ul în sine este atât de subţire.

Concluzii

G305 a lăsat o impresie bună după o perioadă extinsă de utilizare, iar preţul său este destul de mic pentru a putea fi luat în considerare de către cei care vor să renunţe la cabluri, dar nu au un buget foarte ridicat. Cei care au folosit în trecut un G Pro sau G203 ştiu deja la ce să se aştepte din punct de vedere al construcţiei şi greutăţii, în timp ce senzorul HERO este într-adevăr un pas mare înainte pentru mouşii fără fir.

Galerie foto

Logitech G305 se găseşte în magazinele de specialitate din România la preţuri între 250 şi 280 de lei.

Părţi pozitive

Construcţie de calitate
Performanţă foarte bună
Autonomie peste aşteptări
Preţ accesibil

Părţi negative

Nu poate fi conectat prin cablu deloc
Poate fi prea mic pentru o parte dintre utilizatori
Are design simetric, dar nu este ambidextru, oferind butoane back şi forward doar pe partea stângă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult