XPG EMIX I30 – căşti pentru gamerii în mişcare [REVIEW]

24.11.2017
XPG EMIX I30 - căşti pentru gamerii în mişcare [REVIEW]
Construcţie, design, accesorii şi specificaţii

ADATA a anunţat extinderea brandului său de gaming, XPG, şi către alte segmente de piaţă, acesta fiind dedicat până de curând exclusiv suporturilor de stocare SSD şi memoriilor RAM pentru computere. Gama de produse XPG EMIX este dedicată echipamentelor audio, iar modelul EMIX I30 promite sunet de calitate pentru orice fel de situaţie, fie că este vorba despre gaming la un PC, laptop, pe o consolă portabilă sau pe smartphone.

Construcţie, design, accesorii

La prima vedere, EMIX I30 nu pare să fie nimic mai mult decât o pereche de căşti in-ear, cu un design puţin diferit faţă de ceea ce ne-am obişnuit să primim în cutia unui smartphone. Căştile sunt de dimensiuni puţin mai mari, spaţiul în plus fiind folosit asemeni unei incinte, menită să ofere un sunet mai clar şi mai puternic. Casca din dreapta are pe fir o mică telecomandă, cu buton pentru controlul aplicaţiilor multimedia de pe smartphone, şi microfon, în timp ce la capătul firului întâlnim un jack clasic de 3,5 mm.

Cablul nu este deloc ieşit din comun fiind învelit într-uin plastic moale care pare destul de fragil, iar faptul că nu este de tip „plat” asigură încurcarea atunci când căştile sunt băgate într-un buzunar, sau chiar în husa care vine inclusă în pachet. Da, neobişnuit pentru o pereche de căşti in-ear, ADATA include în cutia căştilor XPG o husă din material tare, în care sunt „ascunse” cele câteva accesorii. Este vorba despre două perechi de cauciucuri pe mărimile S şi L (small şi large), modelul M (medium) fiind instalat din fabrică, un splitter de la jack normal la două jack-uri separate pentru microfon şi căşti (pentru utilizarea la PC) şi un adaptor pentru mufele duble pe care le regăsim de obicei în avion.

Dacă nu ar fi prezentate de către ADATA pe post de căşti de gaming, am putea confunda căştile XPG cu oricare pereche de căşti obişnuită, sigla XPG şi accentele de culoare roşie fiind singurele lucruri care ne pot duce cu gândul la produse dedicate jocurilor video. Din fericire, acestea nu sunt bune doar la gaming, putând oricând lua locul unui headset mobil, în cazul în care smartphone-ul utilizatorului încă include un jack audio sau utilizarea unui adaptor Lightning-to-jack sau USB-C-to-jack nu este prea incomodă.

Specificaţii

  • Dimensiuni difuzoare: 13.5mm
  • Impedanţă: 32 ohm ±15%
  • Intensitatea sunetului: 107 dB ± 3 db
  • Frecvenţă: 5Hz-20,000Hz
  • Putere: 3mW-5mW
  • Lungime cablu: 1.4m
  • Mufă: 3.5mm
  • Greutate: 17.5g
Experienţa de utilizare şi concluzii

Experienţa de utilizare

Căştile XPG EMIX I30 funcţionează asemeni oricărei alte pereche cu difuzoare in-ear, deci cei care nu agreează acest design probabil că nu se vor bucura să audă că acestea sunt la fel de confortabile în utilizare precum restul. Faptul că difuzoarele au incinte puţin mai mari decât alte modele de pe piaţă asigură o greutate uşor ridicată a căştilor, lucru care ar putea să se simtă în sesiuni prelungite de utilizare. Personal, după câteva zeci de minute, am început să simt o senzaţie jenantă în urechea dreaptă, nefiind obişnuit să folosesc căşti de acest gen zi de zi.

Când vine vorba despre utilizarea cu un smartphone, butonul de pe mica telecomandă pare să fie puţin cam fragil. Din fericire, acesta funcţionează exact în modul în care ne-am fi aşteptat, putând fi folosit pentru preluarea de apeluri, pentru închiderea acestora şi pentru funcţia play/pause din aplicaţiile multimedia. Ce lipseşte cu desăvârşire este însă control pentru volum pe aceste căşti, ceva ce ar putea fi util atât celor care le vor folosi alături de dispozitive mobile, cât şi celor care plănuiesc să le folosească la PC.

Şi că tot veni vorba despre utilizarea la PC, trebuie amintită probabil cea mai mare problemă cu EMIX I30: cablul este prea scurt. Desigur, pentru utilizarea alături de un smartphone sau de o consolă portabilă (ADATA a listat pe cutie compatibilitate cu Nintendo Switch şi 3DS, PS4, Xbox One, smartphone-uri şi chiar headset-uri VR), 1,4 m sunt de ajuns pentru o utilizare confortabilă. Având în vedere că majoritatea gamerilor care se joacă pe PC o fac pe un computer care poate avea sau nu mufe audio pe partea din faţă, cablul scurt nu este o problemă atât de mare. Totuşi, în cazul în care este necesară conectarea în spatele computerului, cu greu ar putea ajunge căştile la urechile utilizatorului. Adaptorul de la jack combo la mufe separate este însă foarte elegant de folosit, însă nu adaugă decât câţiva centimetri în plus. Un cablu de extensie sau un adaptor mai lung ar fi fost preferat în cazul de faţă.

ADATA laudă foarte mult difuzoarele de 13,5 mm integrate în aceste căşti, iar laudele par să fie destul de bine fondate, acestea fiind unele dintre cele mai calitative din punct de vedere al redării sunetului din această categorie de produse pentru gaming. Ne-am obişnuit ca produsele audio dedicate gamerilor să aibă fie frecvenţe înalte mult exagerate, fie bas mult prea puternic, însă căştile XPG EMIX I30 reuşesc să găsească un balans. Ce-i drept, basul este destul de puternic, mai ales la volum maxim, însă acesta nu acoperă restul de frecvenţe, oferind un sunet de calitate în majoritatea situaţiilor.

Am folosit căştile pentru ascultarea mai multor genuri de muzică, performanţa fiind lăudabilă în toate situaţiile. Muzica cu mult bas precum hip-hop-ul este redată cu un impact deosebit, însă nici melodiile din diverse genuri de rock sau muzică electronică nu au fost mai prejos, cu frecvenţe înalte redate foarte plăcut.

Fiind vorba despre căşti in-ear, izolarea sunetului ambiental este foarte bună, deci probabil că utilizarea lor la volum mare pe stradă într-un oras aglomerat nu este tocmai indicată. Dacă vă aventuraţi să faceţi asta, încercaţi să fiţi mai atenţi, pentru că există posibilitatea să nu puteţi auzi claxoanele celorlalţi participanţi la trafic. Din acelaşi motiv recomandăm utilizarea sa ca hands-free la volan doar cu casca din dreapta.

Dar căştile XPG fac parte din gama de produse de gaming ale ADATA, deci a fost necesară o testare riguroasă şi în acest tip de utilizare, iar rezultatele nu au fost deloc dezamăgitoare. Cutia căştilor aminteşte despre ceva numit „5.2 surround”, însă nu este cazul. Căştile într-adevăr redau spaţierea suntelor foarte bine, lucru evident în jocuri video care au un motor audio bine pus la punct, însă căştile în sine nu vin cu un procesor audio sau software care să virtualizeze senzaţia de surround pe care o sugerează „reclama”. Faptul că sunetul redat de EMIX I30 are mult bas nu a fost deloc deranjant nici în shootere, unde împuşcăturile şi exploziile sunt la ordinea zilei.

În cele din urmă, microfonul oferă performanţă decentă pentru sesiunile online de gaming, sunetul redat fiind clar şi fără zgomot de fundal, chiar şi cu puţin „boost” din software-ul plăcii audio. Desigur, acesta nu este un microfon dedicat, deci cei care vor dori să facă streaming pe Twitch sau YouTube folosind acest headset nu ar trebui să se aştepte la o performanţă foarte ridicată. Pentru apeluri telefonice sau convorbiri pe Skype este mai mult decât decent, oferind calitate mult mai bună decât căştile care sunt livrate în general în pachetul unui smartphone.

Concluzii

Primele căşti produse de ADATA sub brandul XPG par a fi excelente în utilizare, oferind un sunet bogat şi de impact, fiind potrivite nu doar pentru gaming ci şi pentru utilizarea pentru redarea de muzică şi filme pe smartphone, tabletă sau pentru utilizarea alături de o consolă portabilă. Cablul prea scurt pentru utilizarea confortabilă la un PC este un dezavantaj pe care mulţi îl vor trece cu vederea în cazul în care au jack-uri audio pe panoul frontal, în timp ce problemele de confort în utilizare sunt aspecte subiectiv, pe care fanii căştilor in-ear probabil că le-au depăşit deja. Cert este că EMIX I30 este o pereche de căşti de calitate, nu foarte ieftină, însă performantă şi potrivită pentru multe cazuri de utilizare.

Părţi pozitive

Sunet de calitate
Multe accesorii incluse în pachet
Pot fi folosite cu o plajă largă de dispozitive
Au funcţie de handsfree pentru telefon

Părţi negative

Cablul este cam scurt pentru utilizarea la PC
Telecomanda de pe fir pare fragilă
Cablul nu este plat şi se încurcă atunci când sunt stocate în buzunar sau în husa inclusă în pachet

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult