Freecom Tough Drive Mini SSD Pro 256 GB – un dispozitiv de stocare extern cât un card bancar, rezistent la apă şi rapid [REVIEW]

13.05.2017
Freecom Tough Drive Mini SSD Pro 256 GB - un dispozitiv de stocare extern cât un card bancar, rezistent la apă şi rapid [REVIEW]

Seria Tough Drive de la Freecom a fost gândită pentru cei care nu au foarte mare grijă de gadgeturile lor sau activitatea pe care o desfăşoară nu le permite acest lucru. Compania are de ani buni în ofertă un hard disk extern Tough Drive protejat de o „armură” din cauciuc. Acest SSD este cel mai nou mebru al familiei Tough Drive. Dispozitivul vine cu rezistenţă sporită, deoarece nu are părţi în mişcare, greutate de doar 70 de grame şi suprafaţă similară cu cea a unui card bancar.

 

DESIGN

 

Carcasa dispozitivului este realizată din plastic şi cauciuc. Al doilea material ocupă cea mai mare parte din suprafaţă (mai mult de două treimi, pe părţile laterale şi margine). La capătul pe care este montat cablul sunt două zone din plastic. Una include un LED albastru care se aprinde atunci când dispozitivul este conectat, iar cealaltă un loc în care poate fi ataşat un breloc sau o agăţătoare pentru mână.

 

La fel ca şi fratele mai mare din seria Tough Drive, SSD-ul moşteneşte cablul de date retractabil în carcasă. Aceasta este o caracteristică interesantă, deoarece cablul nu poate fi deconectat de la dispozitiv. La hard disk-ul meu extern Western Digital cablul nu mai stă la fel de bine ca la început în slotul micro-USB 3.0, iar de multe ori îl găsesc rătăcit în rucsac. În cazul modelului Freecom a fost eliminată posibilitatea pierderii acestuia. Totuşi, caracteristica aceasta are şi dezavantaje. Dacă se strică conectorul USB, cablul nu poate fi înlocuit de utilizator. Mai mult, acesta este scurt şi poate pune probleme în special la laptopurile cu puţine porturi USB. În cazul în care ai două porturi apropiate şi în unul ai legat mausul sau alt accesoriu care are cu fir cu capăt voluminos, conectarea SSD-ului nu este chiar cel mai uşor lucru din lume.

 

 

Mi-a atras atenţia sistemul ingenios prin care vârful cablului este prins ferm în carcasă. O mică plăcuţă magnetică îl prinde atunci când este introdus. Astfel, conectorul USB 3.0 nu iese accidental din lăcaş şi nu există riscul ca în timp, după ce cauciucul îşi pierde din elasticitate, acest cablu să atârne inestetic.

 

 

Trebuie subliniată şi prezenţa standardului IP55, de rezistenţă la apă şi praf. Ţinând cont că maximul pe electronice este IP68, Freecom Tough Drive SSD ar trebui să funcţioneze fără probleme în cazul în care verşi pe el, accidental, un pahar cu apă sau dacă este udat de o ploaie uşoară. Totuşi, acest rating nu este suficient de mare pentru a curăţa dispozitivul sub jetul de apă de la robinet.

 

PERFORMANŢĂ

 

Modelul testat de noi are capacitate de stocare internă de 256 GB. Include un SSD mSATA, iar standardul USB de care dispune este 3.0. Am testat dispozitivul cu programul CrystalDiskMark şi am obţinut o viteză maximă de citire secvenţială de 330 MB/s şi de scriere de 235 MB/s. Mai jos puteţi vedea cât de rapid este acest dispozitiv comparativ cu un hard disk extern „clasic”.

 

CrystalDiskMark: Freecom Tough Drive Mini SSD Pro 256 GB vs Western Digital My Passport Ultra 1 TB HD

 

 

Caracteristicile tehnice ale PC-ului pe care am făcut testul: procesor quad-core AMD A8-6600K, 8 GB memorie RAM Kingston DDR3 @ 800 MHz, placă de bază MSI A68HM-E33 V2 (MS-7721), stocare SSD SanDisk SDSSDA120G 140 GB/Seagate ST1000DM003-1SB10C 1TB, sistem de operare Windows 8.1 Pro 64-bit

 

CONCLUZIE

 

Cu un preţ de aproximativ 500 de lei, acest model se situează pe acelaşi palier cu produse similare de la mărci precum Verbatim sau ADATA. Totuşi, cel mai mic Tough Drive din oferta Freecom are avantajul că este foarte rezistent (la şocuri, apă şi praf). Pentru cei care au nevoie de un dispozitiv de dimensiuni reduse căruia nu doresc să-i poarte de grijă, acest model este ideal. Totuşi, unii utilizatori s-ar putea să nu se împace bine cu cablul scurt de date, care nu poate fi înlocuit. 

 

Părţi pozitive

Rezistent la şocuri, apă şi praf
Viteze bune de transfer
Dimensiuni reduse
Raport excelent caracteristici/preţ

Părţi negative

Cablul scurt ar putea fi deranjant pentru unii utilizatori
Dacă se strică conectorul USB, cablul nu poate fi înlocuit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult