Spionul de la urechi? Compania Bose este acuzată că ar colecta date fără acordul utilizatorilor

20.04.2017
Spionul de la urechi? Compania Bose este acuzată că ar colecta date fără acordul utilizatorilor

Kyle Zak, din statul american Illinois, a dat în judecată compania Bose. Bărbatul susţine că aceasta a colectat informaţii despre toate tipurile de conţinut – podcasturi, video, melodii – pe care le-a ascultat în timp ce căştile sale, un model QuietComfort 35, erau conectate la telefon prin Bluetooth. Aceste date ar fi fost livrate către părţi terţe, în scopuri de marketing.

Zak a apelat în acest caz la firma de avocatură Edelson PC, specializată în cazuri legate de tehnologie şi securitatea datelor personale. „Aplicaţia a interceptat şi colectat toate informaţiile disponibile legate de conţinutul media”, se arată în plângerea depusă.

Bose ar fi colectat aceste informaţii prin intermediul aplicaţiei Bose Connect, care le permite utilizatorilor să îşi seteze dispozitivele şi să le administreze mai uşor.

Potrivit documentelor depuse în justiţie, Bose a trimis datele către firma Segment, specializată în colectarea de astfel de date, care ulterior sunt livrate către companii specializate în marketing şi analytics. Bărbatul susţine că Bose nu l-a informat în legătură cu aceste practici.

Totuşi, în acordul de licenţiere Bose spune că este posibil să colecteze anumite informaţii non-personale, pe servere ale unor companii partenere. Producătorul de căşti nu pomeneşte, însă, de colectarea de informaţii legate de fişiere audio. 

Potrivit lui Zak, Bose are capacitatea de a profila detaliat utilizatorii, iar informaţiile colectate de pe un anumit dispozitiv pot fi uşor asociate cu contul necesar pentru folosirea aplicaţiei.  

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult