Cowon iAudio U5, un player MP3 deştept dar urât

Cowon iAudio U5, un player MP3 deştept dar urât
Funcţii principale, concluzie

Modul audio

Controlul procesului de redare este cât se poate de simplu şi eficient. Trecerea la melodia următoare sau precedentă se face prin apăsarea în partea dreaptă, respectiv stângă a controller-ului, în timp ce volumul este reglat apăsând sus sau jos. Apăsarea în centrul controller-ului întrerupe şi reia redarea melodiei.

Mai puţin ergonomic este accesul la opţiunile legate de procesarea sunetului. Egalizatorul, surround-ul şi restul opţiunilor nu pot fi accesate direct din meniul audio. Pentru a accesa opţiunile respective trebuie accesat modulul de configurare din meniul principal.

Calitatea sunetului

Cu o pereche de căşti bună, calitatea pe care o are sunetul lui Cowon iAudio U5 i-ar putea mulţumi şi cei mai pretenţioşi utilizatori. Este peste ceea ce ne-am aştepta de la un player MP3 low-end. Din păcate, căştile incluse nu se ridică la înălţimea aşteptărilor.

Cowon iAudio U5

Radio şi înregistare

Modulul FM este şi el foarte simplu. Scanarea şi memorarea posturilor se poate face automat. Pot fi salvate până la 24 de posturi FM. Înregistrarea se face de la radio sau microfon. În al doilea caz, dispozitivul poate fi foarte uşor folosit pe post de reportofon. Şi asta cu atât mai mult cu cât înregistrarea dispune de un buton dedicat, plasat pe latura stângă a lui iAudio U5.

Opţiuni

iAudio U5 are un egalizator grafic pe 5 benzi, cu 8 preseturi care pot fi configurate după bunul plac. Ba chiar mai mult, utilizatorul are posibilitatea de a specifica frecvenţa fiecărei benzi în parte. Nu lipseşte nici clasicul Surround, la care se adaugă tehnologiile proprii Cowon BBE şi Mach3bass. Din meniul de opţiuni poate fi modificată şi viteza de redare a melodiilor.

O funcţie care se poate dovedi utilă în anumite situaţii este aşa-numita Timer. Aceasta permite pornirea respectiv oprirea player-ului la o oră stabilită. Mai mult, în primul caz se poate alege şi modul în care să să pornească (audio, FM).

În ceea ce priveşte transferul melodiilor, acesta poate fi realizat fie simplu, prin conectarea în mod MTP. În acest caz, copierea melodiilor se realizează ca pe orice dispozitiv mobil. Al doilea mod, MSC, se foloseşte pentru sincronizarea cu Windows Media Player.

Cowon iAudio U5 este un player MP3 care împreună cu o pereche bună de căşti se poate dovedi o soluţie eficientă din punct de vedere financiar (varianta de 4 GB costă sub 400 RON) pentru melomanii adepţi ai transportului în comun. Merită o notă bună pentru pachetul de facilităţi dar rămâne corigent la capitolul design. Este cât se poate de neatractiv, dar deştept.

Plusuri:

[+] calitatea sunetului
[+] egalizator configurabil
[+] meniu simplu, navigare uşoară
[+] pornire/oprire programabile
[+] 2 moduri de transfer a melodiilor de pe calculator

Minusuri:

[-] design urât
[-] ecran mic

Design, afişaj

Funcţii şi design. Acestea ar trebui să fie principiile de urmat pentru un player MP3 de succes. Dacă neglijezi unul din cele două aspecte, produsul este deja compromis. Aşa se face că iAudio U5 de la Cowon este un fel de brânză bună în burduf de câine. Adică are un design prea simplist şi lipsit de eleganţă dar stă bine la capitolul facilităţi.

Design

Mult plastic, un ecran mic şi o bandă metalică care pleacă din centrul controller-ului şi se încheie în latura dreapta a dispozitivului. Ecranul de 1.8 inch cu rezoluţie 128 x 160 pixeli oferă o calitate să zicem acceptabilă, în nota playerelor MP3 low-end. Controller-ul este de tip D-Pad şi se foloseşte cu uşurinţă atât pentru navigarea în cadrul meniurilor, cât şi pentru controlul procesului de redare.

Cowon iAudio U5

Navigare se face şi cu ajutorul unei taste pe care este inscripţionată litera M, plasată în imediată apropiere a controller-ului. Aceasta face trecerea, de exemplu, din fereastra de redare a melodiilor în Music Library şi apoi meniul principal.

Afişaj

Meniul principal este alcătuit din 4 pictograme: cele trei funcţii principale (muzică, radio şi înregistrare) şi caseta de opţiuni. Modul principal este, bineînţeles, cel de radare a melodiilor în format digital (MP3, WMA). Fereastra de redare afişează directorul în care se află melodia curentă, numele fişierului sau informaţia din TAG-ul acestuia (artist şi titlu), opţiunile de redare (random, repeat) şi un simplu indicator vizual al ritmului. În timpul redării unei melodii este afişat atât timpul total al melodiei, cât şi cel rămas.

Cowon iAudio U5

În partea de jos sunt evidenţiate opţiunile active de procesare a sunetului şi se afişează şi bitrate-ul la care a fost realizată compresia audio. În banda superioară a ecranului sunt afişate ora, volumul, indicatorul bateriei şi numărul melodiei din totalul celor aflate înplaylist.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News