Cowon S9 – se aude bine

Cowon S9 - se aude bine

Cowon este un nume în rândul producătorilor de playere MP3 şi PMP-uri. Chiar dacă nu are vânzările şi acoperirea mass-media pe care o are Apple, producătorul coreean se bucură de un nucleu dur de fani care nu şi-ar da Cowon-ul pe niciun iPod. Cowon S9 este un player multimedia portabil plin de calităţi.

Sunt multe aspecte care mi-au plăcut la Cowon S9. Departe însă de a fi un player perfect, S9 are câteva puncte slabe care îl fac mai puţin atractiv.

Cowon S9

Design, construcţie

Primul lucru pe care îl observi la Cowon S9 este designul curbat pe partea din spate, asemeni unui balansoar. Nu e deranjant totuşi, stă fix când îl pui pe un plan orizontal. În plus, este foarte uşor. Ce nu mi-a plăcut, a fost excesul de plastic care îi dă un "aer ieftin". Marginile şi spatele sunt din plastic.

Toate butoanele şi conexiunile sunt plasate sus şi jos, laturile dreapta şi stânga sunt libere. Sus are butoanele de volum şi de trecerea la melodia următoare, respectiv la cea anterioară. Între controller-ul de volum şi butoanele de next – previous (care sunt din plastic), a fost plasat butonul de play/pauză. Acesta este metalic şi aduce cu un cârlig. Este cea mai neinspirată piesă de design de a acestui dispozitiv.

Cowon S9

Jos sunt plasate cele două conexiuni (USB, căşti de 3.5 mm) şi butonul de blocare. O altă bilă neagră pe care i-o acord lui Cowon S9 este din cauza mufei USB proprii. Oare când o să înţeleagă şi producătorii de dispozitive portabile că nu avem nevoie de câte un cablu de conectare/încărcare pentru fiecare gadget pe care îl aveam?

Ecran, interfaţă

La capitolul bile albe, una mare o primeşte pentru ecran. Mai bine spus pentru calitatea acestuia. Cowon S9 dispune de un ecran de tip AMOLED, de 3.3 inch, cu rezoluţie 480 x 272 pixeli. Calitatea imaginii este foarte bună.

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre funcţia touchscreen. Nu se poate compara sub nicio formă cu iPod Touch din acest punct de vedere. Butoanele grafice care trebuie apăsate sunt de multe ori mici. Alte ori, indiferent de dimensiunea butoanelor, trebuie să apeşi în mod repetat pentru ca S9 să înţeleagă ce vrei de la el.

Cowon S9

Meniul principal este intuitiv, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre unele din butoanele grafice din cadrul diverselor meniuri. Unele dintre acestea nu sunt deloc sugestive. Cowon S9 nu are niciun buton fizic de revenire în meniul principal sau de back, ceea ce, din punctul meu de vedere, este o scăpare. Navigarea în cadrul meniurilor se face exclusiv prin touchscreen.

Audio, video

Cowon S9Despre calitatea sunetului şi a imaginii am numai laude pentru Cowon S9. Chiar şi cu căştile incluse se aude foarte bine. Clipurile video se văd, de asemenea, foarte bine, graţie ecranului excelent.

S9 poate reda clipuri video AVI (XviD SP/ASP) şi WMV9 la rezoluţia 480 x 272 pixeli şi maxim 30 fps. La acestea se adaugă suportul pentru căşti Bluetooth şi modulul FM.

Verdict

Una peste alta, Cowon S9 mi-a lăsat un sentiment mixt. Pe de o parte am apreciat calitatea sunetului, a imaginii şi autonomia de peste 2 zile pe audio. Pe de altă parte, anumite aspecte grafice şi touchscreen-ul care nu răspunde foarte bine la comenzi, m-au dezamăgit.

Versiunea pe care am testat-o are 8 GB spaţiu de stocare. Conectarea la calculator se face fără ajutorul driverelelor, iar transferul fişierelor nu necesită folosirea vreunui soft special. Orice manager de fişiere este suficient pentru copierea de pe calculator pe S9. În medie, viteza de copiere pe S9 este în jurul a 5 MB/s.

În concluzie, dacă pui pe primul plan calitatea sunetului, eventual şi a imaginii, Cowon S9 este pentru tine. Dacă vrei o interfaţă spectaculoasă şi un touchscreen foarte bun, ca cel de la iPod Touch, nu vei fi satisfăcut de S9.

Plusuri şi minusuri

+ calitatea excelentă a sunetului şi a imaginii
+ autonomie ridicată – mai bine de două zile
+ suport bluetooth stereo
+ citeşte fişiere text şi flash

– touchscreen-ul nu răspunde foarte bine la comenzi
– unele butoane grafice sunt ciudate
– aspect ieftin din cauză de prea mult plastic
– nu are slot de memorie

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News