În timp ce Google trage obloanele, Oppo tocmai a dezvăluit propriul kit de ochelari AR

10.12.2019
În timp ce Google trage obloanele, Oppo tocmai a dezvăluit propriul kit de ochelari AR

Nu putem spune că proiectul Google Glasses a fost un succes răsunător, gigantul american încercând fără prea multă putere de convingere să arate lumii o nouă modalitate de a interacţiona cu gadgeturile smart şi tehnologia în general. Dar poate că în China va fi diferit, producătorul local Oppo începând propria aventură în lumea AR (Augmented Reality).

Ar fi dificil să numim un singur lucru care a pus capac ambiţiilor Google pentru popularizarea dispozitivelor AR: complicaţiile folosirii unor ochelari incomozi, modul ciudat în care te privesc oamenii care nu sunt la curent cu noile tendinţe, numeroasele semne de întrebare pe tema înregistrării fiecărui aspect al vieţii tale personale pe un server deţinut de o companie privată, portabilitate, utilitatea practică a unui gadget care încearcă să supraimpună realităţii cotidiene o lume virtuală pe care doar tu o vezi. Sigur, este distractiv sa încerci, dar câţi ar vrea să facă din asta un mod de viaţă?

Cei de la Oppo par să fi venit cu o abordare îmbunătăţită, kit-ul AR încă aflat la stadiu experimental fiind gândit pentru a exploata avantajele tehnologiei 5G servind o experienţă vizuală îmbunătăţită, mai interactivă şi cu mai puţine limitări pe partea de portabilitate.

Echipaţi cu acces la internet de bandă largă folosind conexiune 5G, ochelarii AR prezentaţi de Oppo sunt, desigur, complet lipsiţi de fire şi aparent, mult îmbunătăţiţi la partea de hardware, comparat cu ce a oferit Google până acum.

Dispozitivul vine echipat cu patru camere foto – două cu lentile fisheye care cuprind tot ce se petrece în jur, cameră HD pentru captură imagine şi senzor Time-of-Flight (ToF) esenţial pentru supraimpunerea elementelor de realitate augmentată peste mediul înconjurător.

Completând experienţa vizuală, utilizatorul are la dispoziţie şi un sistem audio cu capabilităţi 3D surround, menit să dea viaţă obiectelor şi elementelor grafice generate virtual.

Oppo intenţionează să dezvolte în jurul noului gadget un ecosistem complet de aplicaţii şi jocuri AR, servicii AR care adaugă surse personalizate de informaţii şi adaptări specifice anumitor locaţii ( ex. prezentări AR şi oferte adresate vizitatorilor magazinelor fizice). Dar până acolo este cale lungă.

În demonstraţia ţinută în faţa publicului invitat la evenimentul de prezentare, Oppo a arătat o pereche de ochelari AR care suportă interacţiune dinamică, folosind gesturile mâinilor pentru a interacţiona cu obiecte virtuale vizibile doar pentru utilizator. Totul, fără cabluri ancorate la un computer separat, sau alt accesoriu purtat la îmbrăcăminte. Făcând abstracţie de construcţia cam voluminoasă şi designul imposibil de ignorat în public, ambele fiind scuzabile la un dispozitiv prototip, accesoriul AR prezentat de Oppo chiar pare promiţător.

Adaptaţi la o formă suficient de compactă pentru a trece drept accesoriu de modă, ochelarii AR pot duce dependenţa de smartphone şi tehnologie pe culmi încă nebănuite, înlocuind gadgetul pe care uneori îl mai laşi în buzunar cu unul aflat permanent pe faţa ta, afişându-ţi informaţii fără de care simţi că nu poţi funcţiona. Anxietatea privării de smartphone, deja destul de bine documentată, ar putea părea o nimica toată comparat cu ieşirea din lumea AR, care te îndrumă şi îţi oferă soluţii rapide la aproape orice întrebare.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult