Valve Index: primul dispozitiv VR realizat de compania din spatele Half-Life, Counter-Strike, DOTA 2 şi Steam

01.04.2019
Valve Index: primul dispozitiv VR realizat de compania din spatele Half-Life, Counter-Strike, DOTA 2 şi Steam

Valve nu mai este de mult un simplu studio de dezvoltare de jocuri. În ciuda faptului că originile companiei sunt în dezvoltarea de software, cu titluri precum Half-Life şi Counter-Strike, care au schimbat complet industria, magazinul digital Steam este produsul său cel mai de preţ. Valve a fost una dintre puţinele companii care au susţinut iniţiativa realităţii virtuale încă de la început, dezvoltând Steam VR în parteneriat cu HTC. Se pare însă că în curând, compania va intra şi pe piaţa de hardware pentru VR cu noul Valve Index, proaspăt anunţat.

Index nu va fi primul dispozitiv hardware pe care Valve îl livrează. După semi-eşecul controller-ului Steam Controller şi succesul limitat al dispozitivului de streaming Steam Link, compania s-a ferit să dezvolte propriile produse hardware de gaming. Până şi PC-urile Steam Machines, o altă pată neagră în istoria companiei, au fost dezvoltate de către alţi parteneri.

În ciuda faptului că existau zvonuri şi informaţii semi-oficiale despre hardware-ul de realitate virtuală pe care Valve îl dezvoltă intern, acestea erau trecute la capitolul demonstraţii tehnologice. Întrucât Valve a fost un partener foarte important pentru HTC la lansarea Vive, acest headset părea să fie cel „oficial” pentru platforma Steam VR. Se pare însă că Valve crede că poate să ofere ceva mai bun pentru utilizatori, iar Index este răspunsul.

Compania a publicat pe Steam o pagină dedicată noului dispozitiv VR, fiind promise noi detalii abia în luna mai. Imaginea de prezentare arată partea de jos a dispozitivului, acesta fiind echipat cu două camere video pentru poziţionare 3D (senzori 6DOF), un buton în partea de jos, care nu are niciun logo, deci este greu de intuit ce va face şi cu un slider care pare a fi folosit pentru focalizare prin depărtarea sau apropierea lentilelor de display-urile din headset.

Zvonurile despre Valve Index spun că acesta ar putea fi livrat cu display-uri de rezoluţie înaltă, un câmp vizual extins faţă de Oculus Rift sau HTC Vive şi controllere dedicate. În timp ce Oculus şi HTC se concentrează acum pe dispozitive VR mobile, cu hardware de smartphone-uri integrat, lăsând piaţa de VR pentru PC cumva neglijată, Valve vede oportunitatea de a livra un dispozitiv high-end care să ruleze jocurile VR complexe disponibile pe platforma Steam VR.

Desigur, un astfel de dispozitiv va fi foarte scump, modelele echivalente de la producătorii consacraţi depăşind 500 sau chiar 600 de euro cu toate accesoriile (senzori, controllere, etc.). Vom afla însă detalii despre Valve Index peste o lună, când Valve va anunţa oficial toate informaţiile şi, sperăm noi, şi câteva jocuri proprii pentru acest dispozitiv. Deja compania a folosit universul Portal pentru câteva demonstraţii tehnologice pentru VR, aşa că nu ar fi ieşit din comun să vedem şi un nou joc complet pentru acest headset.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult