Harta magnetică a lumii înconjurătoare, un nou mod de navigaţie

12.07.2012
Harta magnetică a lumii înconjurătoare, un nou mod de navigaţie

Orientarea în interiorul clădirilor pare a fi următorul salt major pe care aplicaţiile de navigaţie vor trebui să îl facă. În lipsa unei acoperiri GPS corespunzătoare, mai multe companii experimentează cu soluţii bazate pe maparea reţelelor wireless, pe diversele surse de semnal Bluetooth din apropiere sau pe analiza variaţiilor de presiune citite de un eventual senzor de tip barometru. Compania finlandeză IndoorAtlas pretinde că are însă o soluţie mai bună.

O companie nou înfiinţată, care-şi trage seva dintr-un proiect dezvoltat în cadrul Universităţii din Oulu, IndoorAtlas a pus la punct o tehnologie de navigaţie care se bazează pe variaţiile fine ale câmpului magnetic al Pământului şi oferă o precizie foarte bună. O tehnologie folosită deja de natură, porumbeii orientându-se după aceleaşi principii de milioane de ani, soluţia pusă la punct de IndoorAtlas va necesita maparea în prealabil a zonelor în care se doreşte a se oferi o astfel de acoperire, toate obiectele create de om urmând să fie puncte de reper pe o hartă a micro-anomaliilor magnetice, care va permite orientarea cu o precizie de până la 10cm.

IndoorAtlas

IndoorAtlas

Denumită Indoor Positioning System (IPS), tehnologia celor de la IndoorAtlas oferă deja o interfaţă software pentru eventualii dezvoltatori interesaţi, compania intenţionând să creeze un ecosistem de aplicaţii şi hărţi înainte de lansarea produsului pentru public. Până atunci, compania va trebui să răspundă la diverse întrebări, cum ar fi influenţa obiectelor magnetice în mişcare sau implacabilele variaţii de câmp magnetic ale Pământului.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News