Un tânăr de 18 ani ar putea petrece 28 de ani în închisoare după publicarea unei fotografii pe Facebook

20.03.2019
Un tânăr de 18 ani ar putea petrece 28 de ani în închisoare după publicarea unei fotografii pe Facebook

Tragedia de vineri din Christchurch, Noua Zeelandă a şocat întreaga lume. Brenton Tarrant, un bărbat de origine Australiană a transmis live pe Facebook vineri, 15 martie, întregul său atac asupra a două moschei, în urma cărora a ucis cu sânge rece 50 de persoane. Autorităţile Neo Zeelandeze au interzis prin lege distribuirea clipului, însă legea le permite arestarea chiar şi persoanelor care postează pe reţelele de socializare şi alte materiale legate de acest atac. Un tânăr de 18 ani a fost reţinut şi riscă până la 28 de ani în închisoare, după ce a distribuit clipul şi publicat o simplă fotografie cu una dintre moscheile atacate.

Un ordin judecătoresc protejează identitatea tânărului arestat, însă acuzaţiile aduse acestuia sunt foarte grave. Acesta a publicat o fotografie alături de comentariul „target acquired” (ţintă în vizor) şi este sub acuzaţie pentru distribuirea unui clip video obscen şi incitare la violenţă. Conform documentelor publice, acesta a incitat la violenţă inclusiv prin intermediul unor mesaje private de chat. Nu este clar pe ce reţea de socializare a distribuit acesta conţinutul, însă cel mai probabil este vorba despre Facebook, unde a fost prezentă prima dată transmisia live.

Tânărul de 18 ani a fost reţinut şi i-a fost interzisă cauţiunea, acesta urmând să se prezinte pe data de 8 aprilie în faţa unui judecător. Dacă va fi găsit vinovat, acesta ar putea sta în închisoare până la 28 de ani, întrucât legislaţia de cenzură din Noua Zeelandă este extrem de strictă. Statul poate interzice prin lege anumite materiale, deţinerea, vizionarea şi distribuirea acestora putând fi considerată o infracţiune penală.

Prim ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat de curând, cu referire la acest caz, că reţelele de socializare ar trebui să înceapă să îşi asume anumite fapte care se petrec pe platformele lor. Aceasta a sugerat că operaţiunile de social media nu pot fi doar despre profit şi deloc despre responsabilitate.           

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult