Adobe Lightroom pentru Android primeşte suport pentru imagini RAW

22.04.2015
Adobe Lightroom pentru Android primeşte suport pentru imagini RAW

Android 5.0 a venit cu multe funcţii noi, însă captura de fotografii RAW nu este una pe care o întâlnim foarte des. Deşi Camera2 API, integrat în noul sistem de operare Google oferă capabilitatea de captură fără compresie a imaginilor, puţine companii lansează dispozitive compatibile. Adobe vrea totuşi să fie la zi cu funcţiile software ale produselor sale, lansând o nouă variantă de Lightroom pentru Android care poate edita imagini RAW.

Actualizarea pentru Lightroom este disponibilă în acest moment pentru o parte dintre utilizatori, compania alegând să lanseze noua variantă a aplicaţiei treptat. În teorie, până la sfârşitul săptămânii, toţi cei care au Lightroom pe Android vor primi cea mai recentă versiune. Aceasta oferă suport pentru fişierele RAW în format DNG, oferă acces la partiţia microSD pentru citire şi scriere şi vine şi pe tablete, alături de smartphone-uri. Practic, varianta de tablete este cea mai mare noutate, întrucât foarte puţine telefoane au capabilitatea de a salva imagini RAW.

Deşi Android 5.0 s-a lansat în urmă cu aproape jumătate de an, nu există multe dispozitive compatibile cu această funcţie foto. Printre dispozitivele compatibile se regăsesc cele mai recente telefoane Nexus, 5 şi 6. Există deja o aplicaţie realizată de dezvoltatorii Manual Camera, care verifică funcţiile avansate pe care camera telefonului le poate accesa. Aceasta poate să vă informeze dacă telefonul pe care îl deţineţi poate sau nu să capteze imagini în format RAW.

Dacă într-adevăr este compatibil, va fi necesară o aplicaţie care să cunoască acest format. Există deja câteva pe Google Play Store. Totuşi, fotografiile fără compresie nu sunt pentru utilizatorii de rând. Probabil că nici profesioniştii nu vor folosi telefoanele pentru fotografii RAW pe telefon, întrucât senzorii foto de pe mobile nu sunt încă destul de performanţi pentru a oferi rezultate prea bune. Totuşi, în viitor, când tehnologia va avansa, aceştia vor avea la dispoziţie software-ul necesar atât pentru captură, cât şi pentru editare în aplicaţii precum Lightroom.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult