Android, sistemul de operare Google care poate concura cu Windows

05.01.2009
Android, sistemul de operare Google care poate concura cu Windows

Se zvoneşte de mult, de ani buni, că Google lucrează sau plănuieşte în secret un sistem de operare care să concureze cu omniprezentul Windows. Google a negat mereu această informaţie însă zvonul reapare periodic, amintindu-le celor de la Microsoft că undeva în umbră există o ameninţare ce nu poate fi ignorată. Şi nu, nu este vorba de Linux.

Dacă acest zvon se va adeveri, nu ar fi o premieră. Şi în cazul telefonului Google a fost la fel. S-a zvonit ani de zile, Google a negat întotdeauna, iar la un moment dat şi-a dat seama că i-ar prinde bine unul. De ce nu ar fi la fel şi în acest caz?

De ce ar avea Google nevoie de un sistem de operare?

Google nu are de gând să intre pe piaţa sistemelor de operare doar de dragul acestei pieţe. De altfel, o luptă cu Microsoft ar fi oricum, doar uşoară nu. Google se confundă cu Internetul şi are nevoie de cât mai multe mijloace prin care serviciile sale să ajungă la useri şi automat să câştige din reclamă. Majoritatea serviciilor Google sunt gratuite. Nu m-ar mira chiar ca presupusul sistem de operare Google să fie gratuit (sau foarte ieftin), tocmai pentru a facilita utilizatorilor accesul la propriile servicii.

Android logo

Internet Operating System

Un sistem de operare Google ar fi strâns legat de Internet şi în special de serviciile Google. Dacă gigantul american ar realiza un sistem de operare, acesta ar avea probabil încorporate într-un fel sau altul propriile servicii. De exemplu, iconiţă clientului de e-mail va duce către Gmail, calendarul va fi Google Calendar, suita office ar fi Google Docs, iar managerul de fotografii va fi Picasa. În acest fel, reclamele sale ar avea o expunere mai mare.

Oare dacă ar fi gratuit sau foarte ieftin, ar avea toate programele sus amintite plus un API de sistem de operare normal (care să permită instalarea/rularea altor aplicaţii ca pe orice Windows) şi o interfaţă simpatică ce ar putea să-l facă uşor de folosit, acest sistem de operare nu ar avea succes? Eu cred că da. Dar ce şanse sunt ca acest sistem de operare pe care l-am descris să fie chiar Android?

Android OS

Pentru cei care nu sunt la curent cu acest subiect, Android este sistemul de operare de pe telefonul Google. Este aşadar un sistem de operare pentru telefoane mobile. Ideea ar fi ca Google să îl transforme într-un sistem de operare de desktop. Sunt convins că nu este foarte simplu, dar, pe de altă parte, cei care au cunoştinţe temeinice de Linux pot citi aici un tutorial care tratează exact acest subiect. Aşadar, Cutia Pandorei a fost deschisă, şansele ca un sistem de operare Google să devină realitate sunt acum mult mai mari.

Android OS

Atac la Netbook

Dacă ar fi să fac o predicţie, aş spune că primul pas pentru eventualul sistem Google ar fi netbook-urile, acele laptopuri mici şi relativ ieftine. Conceptul de netbook defineşte un laptop creat special pentru a fi ieftin şi a-l folosi în principal pentru accesarea Internetului. De aceea, nici specificaţiile nu sunt ultimul răcnet.

În principiu, acest sistem de operare s-ar potrivi de minune netbook-urilor. Ar fi orientat clar către mediul online şi, probabil, nu ar necesita multe resurse. Acestea, intuiesc eu, ar fi undeva la nivelul lui Windows XP.

Aşadar, un sistem de operare Google pentru un segment de laptopuri care câştiga din ce în ce mai mulţi adepţi, netbook-ul, este foarte posibil. Şi ar fi spre binele tuturor mai puţin Microsoft care ar avea în sfârşit concurenţă. Google ar câştiga bani din reclame, iar utilizatorul ar avea la dispoziţie un sistem de operare ieftin sau chiar gratuit care să se mişte bine şi să fie strâns legat de serviciile online, nu doar cele care ţin de Google. În locul celor de la Microsoft aş căuta soluţii de contracarare încă de pe acum. Deja pe online distanţa dintre Microsoft şi Google este foarte mare, în favoarea lui Google bineînţeles. Încă un front de război între cele două companii ar fi o mare problemă pentru Microsoft.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News