Android-ul a crescut impresionant, suflă în ceafa Symbian-ului

Piaţa sistemelor pentru dispozitive mobile are un nou erou, iar numele lui este Android. Conform statisticilor Gartner pe Q3 2010, sistemul Google a înregistrat o creştere explozivă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: de la 3,5% în 2009, la 25,5% astăzi.

Acest salt spectaculos a adus Android-ul pe locul doi, în spatele Symbian-ului. Platforma dezvoltată de Nokia a pierdut opt procente (44,6% -> 36,6%) şi nu sunt semne că panta descendentă pe care a apucat-o se va termina.

RIM, compania canadiană care produce dispozitivele Blackberry, a pierdut şi ea 5,9% din cota de piaţă şi a fost depăşită de Apple cu al ei binecunoscut iOS. Acesta din urmă, chiar dacă este în uşoară scădere (de la 17,1% la 16,7%) se situează acum pe locul 3, în faţa lui Blackberry OS (14,8%).

Smartphone Marketshare

Despre Windows Phone 7 este devreme să ne pronunţăm, tot ce putem spune e că debutul noului OS Microsoft nu a stârnit cine ştie ce pasiuni, doar 40.000 de exemplare fiind vândute până în momentul de faţă.

Dacă nu intervine nimic special în perioada următoare, 2011 ar putea aduce căderea Symbian-ului şi încoronarea Androidului. Judecând după tendinţele actuale, şansele ca acest eveniment să se petreacă sunt destul de mari.