Apple delistează din AppStore noi aplicaţii care colectează date despre utilizatori

20.10.2015
Apple delistează din AppStore noi aplicaţii care colectează date despre utilizatori

AppStore-ul de pe iOS este în general privit ca un mediu foarte sigur de unde poţi cumpăra sau descărca aplicaţii gratuite mult mai atent verificate decât cele listate pe alte magazine. Ei bine, Apple a anunţat că a eliminat de pe serverele sale nu mai puţin de 256 de aplicaţii maliţioase care colectau informaţii în mod ilicit despre utilizatori şi le foloseau pentru a le servi reclame în mediul online.

Software-ul problematic era construit folosind un SDK pentru reclame dezvoltat de compania Youmi, care folosea API-uri private pentru a colecta informaţii precum adresele de e-mail şi detalii de indentificare ale dispozitivelor pe serverele proprii. Atunci când utilizatorii navigau pe internet de pe acelaşi dispozitiv sau foloseau aceeaşi adresă de e-mail pentru autentificare, site-urile care foloseau acelaşi SDK de la Youmi începeau să le servească reclame targetate.

Apple nu va mai accepta alte aplicaţii care folosesc acest SDK şi a declarat că lucrează alături de dezvoltatori pentru a actualiza aplicaţiile care au fost deja delistate pentru lansarea unor versiuni care se conformează regulilor de pe ApPStore. Aceasta nu este prima dată când se întâmplă să apară aplicaţii care încălcau regulamentul Apple pe AppStore.

În luna septembrie au fost descoperite o serie de aplicaţii realizate folosind un SDK Xcode modificat, lucru interzis complet de către companie. Acestea puteau înregistra nu doar informaţii despre utilizatori, ci şi despre dispozitive, precum versiunea sistemului de operare, fusul orar şi numele aplicaţiilor care colectau informaţiile. Nu în ultimul rând, recent au fost descoperite pe AppStore aplicaţii care aveau abilitatea de a monitoriza traficul de date criptat după ce instalau permisiuni „root” pe dispozitive.

Se pare că dezvoltatorii de aplicaţii încep să descopere moduri cât mai ingenioase de a păcăli sistemul de aprobare al aplicaţiilor realizat de Apple, însă compania acţionează destul de repede pentru a asigura intimitatea utilizatorilor. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult