Aşa ar putea arăta noul Start Menu din Windows 10, fără Live Tiles-uri

03.03.2020
Aşa ar putea arăta noul Start Menu din Windows 10, fără Live Tiles-uri

Microsoft a anunţat deja un nou set de icon-uri pentru aplicaţiile de sistem, însă Windows 10 este vizat de o revizie ceva mai amplă, la finalul căreia sistemul de operare va fi eliberat de multe dintre vestigiile predecesorului Windows 8.

Preluate de la platforma Windows Phone, aşa numitele Live Tiles-uri aveau menirea de a oferi o experienţă vizuală mai bogată, permiţând dezvoltatorilor de aplicaţii să redea alerte de notificare şi chiar imagini de copertă, direct pe scurtătura aplicaţiei respective. Intenţionate la început pentru noua generaţie PC-uri şi laptopuri convertibile, echipate cu ecrane touch, Live Tiles-urile nu s-au bucurat de prea multă apreciere în afara cercului de aplicaţii Microsoft, majoritatea dezvoltatorilor continuând să-şi optimizeze creaţiile pentru sistemele echipate cu mouse şi tastatură.

Chiar dacă stilul de interfaţă introdus odată cu Windows 8 s-a dovedit a fi până la urmă un eşec, Microsoft nu a renunţat prea uşor la interfaţa Modern UI, reintroducerea Start Menu pe Windows 10 venind în etape, mai întâi prin renunţarea la modul de afişare exclusiv full-screen. Următoarea etapă a fost introducerea mai multor opţiuni de personalizare, Microsoft permiţând utilizatorilor să-şi adapteze meniul de start conform propriilor nevoi.

Prin eliminarea suportului pentru Live Tiles-uri, Start Menu va deveni ceva mai plictisitor şi mai puţin funcţional, scurtăturile care până acum afişau informaţii suplimentare, cum ar fi email-urile necitite, devenind simple imagini statice. În practică, exceptând aplicaţiile furnizate de Microsoft, prea puţini dezvoltatori mai foloseau Live Tiles-uri, încât după eliminarea lor prea puţini utilizatori le vor simţi cu adevărat lipsa.

Confirmată cu o captură de ecran, trecerea la noul Start Menu nu are fixată o dată precisă. Deocamdată, ultima versiune Preview a ediţiei Windows 10 20H1 (cunoscută şi ca Windows 10 version 2004) a ajuns la utilizatorii înrolaţi în programul Windows Insiders fără noua versiune de Start Menu. Asta ar putea indica planuri pentru schimbări de mai mare amploare, Microsoft rezervând aceste inovaţii pentru o ediţie Windows viitoare.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult