Asistentul digital Cortana ar putea fi disponibil într-o bună zi şi pe platformele rivale Android şi iOS

13.03.2015
Asistentul digital Cortana ar putea fi disponibil într-o bună zi şi pe platformele rivale Android şi iOS

Microsoft şi-a extins agresiv prezenţa software pe platformele mobile rivale în decursul ultimului an, după Office, Outlook, OneNote sau aplicaţiile din suita MSN, Reuters afirmând că va veni şi rândul asistentului digital Cortana.

Toate sistemele de operare moderne pentru telefoane mobile oferă un asistent din digital, însă serviciul Cortana se face remarcat atunci când este comparat cu Siri, Google Now sau Blackberry Assistant datorită recunoaşterii vocale foarte bune, a agregării de conţinut şi date personale din Notebook şi a localizării lingvistice foarte fin ajustate. Din păcate, serviciul Cortana este încă inutil pentru utilizatorii români pentru că este strâns legat de motorul de căutare Bing, practic inexistent pe plan local, şi pentru că necesită renunţarea la toate opţiunile de localizare ale platformei Windows Phone pentru ocolirea restricţiilor regionale.

Cortana este însă momentan tot în stadiul Beta în cazul câtorva ţări vorbitoare de engleză sau Chinei şi în stadiul Alpha pentru alte cinci limbi, deci putem spera că ieşirea oficială din stadiul de test ne va aduce într-o bună zi şi un suport local mai bun.

Apărut odată cu versiunea 8.1 a sistemului de operare Windows Phone, asistentul digital Cortana va fi implementat şi în cadrul viitorului Windows 10. Conform unor surse anonime citate de către Reuters, Microsoft intenţionează să lanseze serviciul Cortana şi pe platformele rivale Android şi iOS sub forma unei aplicaţii dedicate. Această posibilitate nu este de altfel o noutate, Microsoft afirmând şi în trecut că nu exclude posibilitatea migrării soluţiei sale şi pe alte platforme software rivale

Această informaţie nu a fost confirmată sau infirmată în mod clar de către Microsoft, însă Eric Horvitz, director în cadrul Microsoft Research, a afirmat că serviciul Cortana va benefica de o extindere substanţială în cursul toamnei acestui an. Oficialul Microsoft nu a dezvăluit natura şi amploarea acestei extinderi, însă putem presupune că integrarea în cadrul Windows 10 va aduce cu sine şi o disponibilitate regională mai largă.

În prezent, Microsoft lucrează totodată la dezvoltarea unei versiuni îmbunătăţire a serviciului Cortana numită Einstein, aceasta urmând să pună accentul pe inteligenţa artificială şi să extindă actualele opţiuni de agregare a datelor sau de control a sistemului de operare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News