Browser-ul Firefox pentru iOS a ajuns în stadiul de dezvoltare Beta

25.05.2015
Browser-ul Firefox pentru iOS a ajuns în stadiul de dezvoltare Beta
Pentru o lungă perioadă de timp, Mozilla a respins ideea de a aduce faimosul browser Firefox şi pe platforma iOS în ciuda faptului că tabletele şi telefoanele Apple erau cele mai populare terminale mobile folosite pentru browsing. În luna decembrie a anului trecut, Mozilla a anunţat oficial că va lansa totuşi un browser Firefox pentru iOS, iar acesta se pare că a ajuns deja în stadiul de testare Beta.
 
Iniţial, Mozilla nu a acceptat ideea de a dezvolta software pentru iOS deoarece sistemul de operare Apple are o serie de limitări artificiale care împiedică migrarea integrală a unui browser de pe alte platforme mobile sau desktop. Astfel, browser-ele nu îşi pot folosi propriul motor de afişare, cum ar fi Gecko în cazul Firefox, ceea ce-i obligă pe dezvoltatori fie să folosească implicitul WebKit, fie să dezvolte o soluţie de procesare cloud precum cea utilizată de Opera Mini.
 
Cum Mozilla este destul de mândră de Gecko şi SpiderMonkey, aceasta a refuzat iniţial să facă compromisuri, însă se pare că uneori nu ai încotro şi trebuie să le accepţi. Este adevărat, Mozilla a oferit acum câţiva ani un produs iOS numit Firefox Home, însă acesta era practic doar un manager pentru site-urile favorite şi conturi, nu un browser în adevăratul sens al cuvântului aşa cum va fi Firefox.
 
Conform unui anunţ făcut vineri pe blogul oficial Firefox, versiunea pentru iOS a ajuns în stadiul de dezvoltare Beta şi are nevoie de utilizatori interesaţi de testarea acestuia. În acest moment, codul acestui produs este deja publicat în GitHub, iar o versiune compilată timpurie va fi oferită celor interesaţi în viitorul apropiat. Compania nu a oferit nici un detaliu suplimentar în acest moment, însă un mesaj trimis potenţialilor candidaţi interesaţi de testarea produsului Firefox pentru telefoanele şi tabletele Apple dezvăluie că utilizarea versiunii iOS 8 este obligatorie.
 
 
Până acum, toate browser-ele lansate în App Store au folosit motorul de afişare WebKit şi motorul JavaScript implicit JavaScriptCore, ceea ce limita performanţele în comparaţie cu browser-ul nativ Apple. Începând cu iOS 8, dezvoltatorii de browsere pot accesa mai rapidul motor JavaScript Nitro, care este folosit de Safari, ceea ce ne face să credem că Mozilla ar putea folosi WKWebView pentru accesarea acestuia.
 
Rămâne însă de văzut dacă această supoziţie este corectă, WKWebView oferind acces la rapidul Nitro, dar având unele limitări care i-au făcut şi pe cei de la Google să-l evite şi să nu-l implementeze încă în browser-ul lor Chrome pentru iOS.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News