Cum poţi crea fotografii HDR în Photoshop

Cum poţi crea fotografii HDR în Photoshop

HDR este prescurtarea de la high dynamic range. În termeni de specialitate, HDR reprezintă un set de tehnici care, spre deosebire de imaginile obişnuite, creează o plajă mai mare de valori (dynamic range) între cele mai luminoase şi cele mai întunecate zone ale unei fotografii.

Pe înţelesul tuturor, HDR se remarcă într-o fotografie ca un efect foarte spectaculos, un joc neobişnuit al luminilor şi contrastului. Iată câteva exemple de fotografii cu HDR:

The Centre of Town Seattle Skyline - HDR Seattle in Motion at Sunset

 

HDR-ul nu este o tehnică la îndemâna oricui. În acelaşi timp, dacă ai ustensilele necesare, nu este deloc dificil. Pe scurt, trebuie să faci mai multe fotografii cu ipostaza, peisajul sau subiectul dorit, iar restul se realizează în Photoshop sau în alt program specializat în acest sens.

Ce îţi trebuie

Nu îţi trebuie echipament foarte scump şi nici cunoştinţe avansate de fotografiere sau Photoshop pentru a crea fotografii HDR. În acest exemplu vom folosi Photoshop pentru procesarea imaginilor.

Înainte să te apuci de lucru asigură-te că ai:

  • O cameră foto care să îţi permită reglarea expunerii – EV (exposure value);
  • Un trepied – deşi nu este obligatoriu, se recomandă realizarea fotografiilor de pe trepied pentru a fixa exact acelaşi cadru în toate fotografiile;
  • O versiune de Photoshop mai nouă de CS2.

Cum faci, pas cu pas

Primul pas, după ce ai ales subiectul, este realizarea mai multor fotografii din exact aceeaşi poziţie şi cu exact acelaşi conţinut. Setările fotografiilor rămân aceleaşi, cu excepţia expunerii.

Fiecare fotografie trebuie să aibă o valoare diferită pentru expunere. De regulă, se aleg diferenţe de 2 EV.

Scenariul ales poate fi de genul:

  • Prima fotografie se face la -2 EV
  • A doua cu valoare neutră (0)
  • A treia la +2 EV

Pentru un efect mai complex, poţi face mai multe fotografii cu o gamă mai largă de valori (dacă îţi permite camera):

  • Prima fotografie cu -6
  • A doua fotografie cu -4
  • A treia fotografie cu -2
  • A patra cu +2
  • A cincea cu +4
  • A şasea cu +6

Eventual, faci şi o fotografie cu valoare neutră

La treabă în Photoshop

Partea naturală a procesului se încheie aici. De la acest punct, operaţiunea continuă în Photoshop. În Photoshop, efectul HDR se poate obţine fie cu ajutorul funcţiilor proprii, fie prin instalarea unui plugin special.

A doua variantă oferă rezultate mai bune dar, de regulă, aceste plugin-uri nu doar că nu sunt gratuite, dar costă destul de mult. Aşa că, pentru acest articol, ne vom mulţumi cu ceea ce ne oferă Photoshop-ul în mod implicit.

Pentru acest exemplu am folosit Photoshop CS5 Trial şi doar 3 fotografii (-2 EV, 0 EV şi +2 EV).

Fotografie HDR Fotografie HDR Fotografie HDR

 

Primul pas este să accesezi Merge to HDR Pro în Photoshop şi să deschizi fotografiile realizate. Pentru asta urmezi calea File – Automate – Merge to HDR Pro. În fereastra deschisă dai browse pentru a selecta fotografiile dorite.

Fotografie HDR

După ce apeşi OK va începe un proces automatizat prin care Photoshop va suprapune cele trei nivele de expunere într-o singură fotografie. La finalul acestui proces se va deschide o fereastră cu imaginea rezultată.

Fotografie HDR

În partea dreaptă a ferestrei ai parametrii disponibili pentru reglarea imaginii. Pentru obţine efectul dorit, ai două opţiuni: alegi o setare predefinită (căsuţa Preset de sus) sau reglezi manual parametrii disponibili până eşti mulţumit.

Dacă nu ai făcut cele trei (sau mai multe) fotografii cu trepiedul vei observa o dublare neplăcută a anumitor elemente. Asta din cauză că nu ai făcut toate cele trei fotografii fără să mişti camera. Photoshop rezolvă destul de bine această problemă dacă bifezi opţiunea Remove ghosts.

Fotografie HDR

După salvare, Photoshop-ul va realiza, din nou, o serie de operaţiuni automate. În fapt, este vorba de aplicarea reglajelor făcute anterior.

Efectul HDR rezultat pe baza celor trei fotografii de mai sus este acesta:

Fotografie HDR

Dacă eşti mulţumit de setările făcute le poţi salva ca Preset. Astfel, data viitoare nu va mai trebui să realizezi reglajele manual. Vei alege doar preset-ul salvat anterior.

Dincolo de liniile trasate în acest articol, cele mai surprinzătoare rezultate reies în urma experimentelor. Poţi alege diverse combinaţii ale valorilor EV pentru fotografiile realizate şi diverse setări în Photoshop.

De asemenea, efectul rezultat depinde foarte mult de subiectul şi momentul zilei alese pentru realizarea fotografiilor. Mie unuia îmi plac peisajele HDR realizate la apus sau răsărit. Lumina naturală a soarelui în acele momente creează un efect aparte.

Nu este obligatoriu nici să foloseşti Photoshop în acest sens. Există numeroase aplicaţii specializate în crearea efectului HDR. Este adevărat că majoritatea acestora costă dar, unele dintre ele, sunt superioare Photoshop-ului.

Dacă ai făcut deja sau ai de gând să faci fotografii HDR, le poţi împărtăşi cu noi şi cu toţi vizitatorii go4it.ro. Fie pui link-ul într-un comentariu la acest articol, fie îl postezi pe pagina noastră de Facebook.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News