Microsoft explică ce date colectează din computerele utilizatorilor de Windows

29.09.2015
Microsoft explică ce date colectează din computerele utilizatorilor de Windows

Întrucât Microsoft a integrat funcţii de colectare a datelor în Windows 10, compania s-a simţit nevoită să explice exact ce fel de informaţii ale utilizatorilor accesează. Deşi toate aceste detalii se găsesc într-un fel sau altul în documentele cu termene şi condiţii care trebuie acceptate înainte de a începe utilizarea sistemului de operare, există acum un articol pe blog-ul oficial Windows, care explică pe scurt tot ce poate cunoaşte Microsoft despre utilizatorii săi.

Windows 10 (şi mai nou Windows 7 şi 8) colectează informaţii despre securitatea şi stabilitatea sistemului de operare. Este vorba despre informaţii sub anonimat, care includ ID-ul unic al dispozitivului şi tipul dispozitivului, alături de detalii despre momente în care sistemul a devenit instabil. Aceste informaţii sunt folosite de către Microsoft şi partenerii săi pentru a îmbunătăţi software-ul pe care îl oferă către consumatori. Fişiere sau date personale despre clienţi nu sunt colectate sub nicio formă (adrese de e-mail, nume, sau conturi), iar toate informaţiile transmise către Microsoft sunt criptate şi stocate pe servere securizate.

De asemenea, informaţii despre modul în care utilizatorii folosesc sistemul de operare Windows ajung în posesia companiei. Este vorba în special despre identificarea de cuvinte cheie pe care utilizatorii le folosesc pentru a livra cu ajutorul serviciului Cortana informaţii relevante pentru aceştia. Setările pentru colectarea acestui tip de date sunt activate implicit la instalare, însă pot fi dezactivate oricând de către utilizator. Cu toate acestea, Microsoft susţine că nu citeşte e-mail-uri sau alte mesaje private şi nu scanează fişiere stocate pe dispozitivele cu Windows pentru a afişa reclame relevante.

Probabil că acest anunţ trebuia făcut la sfârşitul lunii iulie, în preajma lansării Windows 10, când mulţi utilizatori şi-au manifestat îngrijorarea în legătură cu datele personale pe care Microsoft le-ar poate accesa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult