Windows 10 gratuit pentru Insiders, dar nu şi pentru piraţi – Update

23.06.2015
Windows 10 gratuit pentru Insiders, dar nu şi pentru piraţi - Update

Update: Microsoft a clarificat din nou cine va primi WIndows 10 gratuit şi cine nu. Este clar că cei care nu au Windows original nu vor putea să facă upgrade gratuit, însă nici cei care folosesc Windows 10 Technical Preview fără o licenţă validă nu sunt eligibili. Doar cei care au instalat versiunea de test peste un Windows 7 sau 8 original vor primi upgrade-ul la Windows 10, în timp ce participanţii din programul Insiders vor putea rămâne în program şi după lansare, însă vor fi obligaţi să rămână la zi cu actualizările. Varianta de test va expira după lansare fiecărei actualizări şi va rămâne funcţională doar dacă este la zi. 

Lansarea Windows 10 marchează un punct decisiv în evoluţia companiei Microsoft. Nu numai că acesta va fi disponibil pe gratis pentru toţi utilizatorii versiunilor mai vechi ale sistemului de operare, dar acesta va fi disponibil pe o plajă largă de dispozitive, de la smartphone-uri la console de jocuri, tablete şi PC-uri. Deşi mai multe declaraţii din partea oficialilor Microsoft au spus diverse lucruri despre disponibilitatea gratuită a lui Windows 10 pentru cei care nu au Windows 7 şi 8, abia acum este puţin mai clar cine va beneficia de pe urma acestui program.

Microsoft a dezvăluit că nu toţi cei care au vechile sisteme de operare instalate vor primi update-ul la Windows 10. Numai cei care au o versiune „geniunie” activată vor primi acces la actualizarea care face trecerea de la 7 sau 8 la 10. Astfel sunt infirmate informaţiile disponibile anterior, care spuneau că inclusiv cei care au Windows piratat vor putea instala Windows 10 gratuit. Din feririce, există o şansă pentru cei care nu au avut Windows original în trecut să primească totuşi acces la versiunea finală.

Toţi participanţii din programul Windows Insider, care vor instala şi testa build-ul 10130 de Windows 10 Technical Preview vor putea apoi face upgrade la Windows 10 final pe 29 iulie. Singurele condiţii pentru upgrade sunt folosirea contului Microsoft folosit pentru înregistrarea în programul Insider. Nu este clar însă dacă această variantă de Windows va fi activată sau nu sau dacă va necesita cumpărarea unei noi licenţe pentru utilizarea după perioada de test. Normal ar fi însă ca sistemul de operare să rămână activat, întrucât compania îndeamnă membrii Insiders să participe şi la viitoare sesiuni de test ale unor update-uri ce vor apărea după lansarea oficială a lui Windows 10.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult