PC-urile cu Windows 8 OEM au cheie de activare unică, salvată în BIOS

06.08.2012
PC-urile cu Windows 8 OEM au cheie de activare unică, salvată în BIOS

Microsoft a schimbat politica de activare a licenţelor Windows 8, obligând producătorii de PC-uri care vor să folosească versiunea OEM a sistemului de operare la măsuri excepţionale de securitate, menite să stopeze pirateria.

PC-urile cu Windows 8 OEM folosesc cheie de activare unică, salvată în BIOS

Dacă în cazul Windows 7, licenţele OEM puteau împărţi aceiaşi cheie de activare, situaţia se schimbă dramatic cu Windows 8. Noul sistem de operare cere nu doar o cheie de activare unică pentru fiecare PC/tabletă, ci oblică producătorii OEM să insereze cheia de activare direct în BIOS-ul dispozitivului, livrând apoi produsul cu sistemul de operare preinstalat. Mai mult decât atât, producătorii OEM vor obţine cheile de activare direct de la Microsoft, eliminând astfel posibilitatea utilizării clandestine a licenţelor OEM pentru Windows 8.

Toate aceste măsuri nu ar trebui să afecteze prea mult utilizatorii finali, atâta timp cât aceştia nu piratează Windows 8. Noua politică de securitate încearcă să elimine breşele de securitate ce au permis piratarea în masă a sistemului Windows 7, mutând componente cheie ale procesului de activare direct în hardware-ul dispozitivelor şi folosind chei de activare unice, uşor de descoperit şi blocat în cazul piratării.

În mod paradoxal, sistemul de activare securizat şi criticile nu tocmai pozitive aduse celui mai nou sistem de operare Microsoft ar putea contribui la amplificarea pirateriei pentru Windows 7, de către utilizatorii proaspăt deţinători ai unui PC cu Windows 8 şi nemulţumiţi de calităţile acestuia. În timp ce Microsoft mizează pe stoparea piratării în masă a sistemului Windows 8, în realitate sistemul de activare mai rigid ar putea determina un număr însemnat de utilizatori să rămână cu Windows 7, eliminând posibilitatea ca măcar o parte dintre cei care piratează Windows 8 să se decidă în achiziţionarea unei licenţe plătite mai târziu, după ce depăşesc perioada de acomodare cu noua interfaţă Windows.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult