Google Play, asaltat de aplicaţii Android rău intenţionate care afişează reclame înşelătoare

04.02.2015
Google Play, asaltat de aplicaţii Android rău intenţionate care afişează reclame înşelătoare

Verificările impuse de Google pentru acceptarea aplicaţiilor de Android în magazinul Google Play dădeau rezultate bune, puţinele aplicaţii abuzive care touşi reuşeau să depăşească etapa de validare fiind descoperite rapid şi eliminate dacă utilizatorii raporteau probleme. Însă vremurile bune par să fi ajuns la final, creşterea bruscă a numărului de aplicaţii cu probleme intrate în catalogul Google Play semnalând nevoia pentru o regândire a mecanismelor de verificare a acestora.

Magazinul Google Play, asaltat de aplicaţii Android rău intenţionate, descărcate pe milioane de dispozitive

Potrivit producătorului antivirus Avast, numeroase aplicaţii listate în magazinul Google Play, dintre care unele au deja milioane de descărcări, vin la pachet cu un tip de adware foarte dificil de detectat fără o testare amănunţită, întinsă pe mai multe zile şi trecând prin diverse scenarii de utilizare. Chiar dacă aplicaţiile nu conţin cod infectat, reclamele fişate încalcă regulile impuse de Google, păcălind utilizatorii să plătească pentru acces la conţinut şi strângând date care încalcă dreptul acestora la intimitate.

Pentru a nu da de bănuit, aplicaţiile cu probleme funcţionează iniţial fără cusur, urmând ca după un anumit număr de zile să treacă la afişarea unor mesaje înşelătoare, anunţând actualizări de sistem inexistente şi false infectări cu viruşi de fiecare dată când deblocăm ecranul telefonului mobil. Cei care din curiozitate sau neştiinţă interacţionează cu aceste reclame sunt direcţionaţi către conţinut mult mai periculos, rezultând apelarea nesolicitată a unor numere cu suprataxă sau furtul datelor personale.

Între timp, Google a curăţat magazinul Play de multe dintre aplicaţiile cu probleme, însă fără a adresa şi motivele pentru care acestea au reuşit să crească în popularitate atât de rapid, vizitatorii părând să ignore comentariile negative lăsate de alţi utilizatori păcăliţi. Pentru a evita astfel de probleme, utilizatorii sunt îndrumaţi să folosească numai aplicaţii de Android bine cunoscute, respectiv să citească cu atenţie comentariile lăsate în urmă de alţi utilizatori care au încercat aplicaţia respectivă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult