În curând vom putea integra distribuţii Linux direct cu Windows 10 şi rula aplicaţii Linux native

07.05.2019
În curând vom putea integra distribuţii Linux direct cu Windows 10 şi rula aplicaţii Linux native

Microsoft va integra kernel-ul Linux direct în Windows 10, simplificând în mod spectaculos instalarea distribuţiilor Linux. Practic, vom putea alege distribuţia Linux preferată direct din Microsoft Store şi instala precum o aplicaţie obişnuită. O simplă repornire a PC ului şi ne aflăm într-un mediu Linux nativ, fără complicaţii cu setarea de partiţii separate şi probleme de compatibilitate.

Ceea ce părea de neconceput în urmă cu câţiva ani, urmează să devină realitate începând cu următoarea versiune Windows 10 Developer Preview, care va fi disponibilă spre finalul lunii iunie.

Prima versiune a nucleului Linux integrată cu Windows 10 este kernel 4.19, disponibil deja în versiune stabilă. Mai departe, Microsoft va continua să adapteze fiecare versiune stabilă a kernel-ului Linux, asigurând acces la cele mai noi tehnologii şi actualizări de securitate.

În cele din urmă, utilizatorii Windows 10 vor putea folosi comenzi Linux din consola Windows Terminal şi rula aplicaţii Linux fără a avea nevoie de un emulator software. Însă deocamdată, funcţionalitatea Linux va putea fi accesată instalând mai întâi una dintre distribuţiile Linux disponibile în Microsoft Store.

Lăsând complet în urmă perioada în care fostul CEO, Steve Ballmer, descria Linux drept un un „cancer” pentru platforma PC, Microsoft face posibilă exploatarea celor mai puternice avantaje ale platformei Linux fără a părăsit cu totul ecosistemul Windows. Totodată, utilizatorii neiniţiaţi vor putea încerca un desktop Linux fără complicaţiile folosirii unui live CD, sau instalarea separată pe hard disk.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult