Intel lansează Performance Maximizer, o nouă aplicaţie pentru overclocking

20.06.2019
Intel lansează Performance Maximizer, o nouă aplicaţie pentru overclocking

Compatibilă cu noile generaţii de procesoare Intel Core 9th Gen, aplicaţia Intel Performance Maximizer (IPM) are menirea de a simplifica şi mai mult aplicarea procedeului de overclocking pe PC-uri desktop, automatizând majoritatea optimizărilor aplicate.

Promis încă de la expoziţia Computex 2019, noul utilitar este adresat utilizatorilor obişnuiţi, fără cunoştinţe deosebite în materie de overclocking, care doresc să mărească performanţele PC-ului sau laptopul pentru gaming, aproape fără nici un efort sau riscuri pentru defectarea echipamentului.

În mod tradiţional, overclocking-ul aplicat la nivel de procesor şi memorie RAM era un procedeu care necesita multă răbdare şi înţelegerea aprofundată a parametrilor de configurare disponibili în bios-ul plăcilor de bază, forţarea limitelor de toleranţă a componentelor hardware fiind „taxată” prin pierderea stabilităţii în funcţionare, mergând până la scurtarea duratei de viaţă şi defectarea prematură a acestora. Între timp, atât Intel cât şi AMD au pus la dispoziţie aplicaţii software care simplifică procesul de overclocking şi elimină mare parte din riscuri.

Intel Performance Maximizer (IPM) duce lucrurile şi mai departe, prezentând modificarea parametrilor de funcţionare pentru componentele hardware şi testarea acestora pentru stabilitate aproape ca pe un joc, în care premiul este atingerea unor frecvenţe de funcţionare cât mai mari. Ajustarea manuală a parametrilor pentru voltaje şi multiplicatori este în continuare posibilă, însă alte setări de fineţe prezente în firmware-ul UEFI sunt ajustate automat de aplicaţie.

Aplicaţia Intel Performance Maximizer este disponibilă deocamdată doar pentru PC-uri echipate cu procesoare din gama i9-9900K, i9-9900KF, i7-9700K, i7-9700KF, i5-9600K şi i5-9600KF, care folosesc cel puţin versiunea Windows 10, 64-bit RS5 (build 1809). Configuraţia trebuie să aibă minim 8GB memorie RAM şi 16GB spaţiu de stocare liber. În unele cazuri ar putea fi necesar şi un update de BIOS, iar în setările firmware trebuie să fie activate tehnologiile Turbo Boost 2.0, Enhanced Intel SpeedStep şi Hyper-Threading (dacă este suportată de procesor).

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult