iOS 13 este deja instalat pe jumătate din iPhone-urile de pe piaţă după doar o lună de disponibilitate

17.10.2019
iOS 13 este deja instalat pe jumătate din iPhone-urile de pe piaţă după doar o lună de disponibilitate

A trecut aproape o lună de când iOS 13 a fost oficial lansat pe smartphone-urile Apple, iar acum compania oferă prima statistică oficială de adopţie a noului sistem de operare. Se pare că majoritatea utilizatorilor au instalat deja update-ul la cea mai recentă versiune, însă puţin mai lent decât au făcut-o anul trecut, din punct de vedere procentual.

Conform statisticilor Apple, 55% dintre dispozitivele mobile lansate de companie în ultimii patru ani rulează acum iOS 13, la doar câteva săptămâni după lansare. iOS 13 este acum sistemul de operare dominant din ecosistemul mobil Apple, doar 38% fiind în continuare pe iOS 12, versiunea de anul trecut şi doar 7% pe o versiune mai veche. Apple oferă şi o statistică referitoare la toate dispozitivele sale mobile de pe piaţă, spunând că 50% din totalul celor active sunt acum pe iOS 13, 41% pe iOS 12 şi 9% pe versiuni mai vechi.

Această statistică din urmă ia în calcul şi telefoanele şi tabletele care nu sunt compatibile cu noua variantă a sistemului de operare, precum telefoane din generaţiile iPhone 4, 5, 5S şi 6, sau tablete iPad mai vechi, cât şi dispozitivele iPod Touch.

În comparaţie cu iOS 12 însă, iOS 13 este puţin în urmă. În aceeaşi perioadă a anului trecut, 60% dintre dispozitivele compatibile erau pe iOS 12. Totodată, iOS 12 a fost mult mai bine primit la momentul respectiv. Acea versiune promitea îmbunătăţiri de performanţă în special pe dispozitivele mai vechi, precum iPhone 6, cât şi a întâmpinat mai puţine probleme la lansare.

iOS 13, în schimb, a fost lansat cu o serie de bug-uri încă din prima zi, iar Apple a lansat mai multe actualizări rapide pentru a rezolva o parte dintre acestea, cea mai recentă fiind lansată marţi seară, aducând sistemul de operare la versiunea 13.1.3.

În curând, Apple va lansa versiunea iOS 13.2, probabil odată cu lansarea serviciului Apple TV+, care este aşteptată cândva în cursul lunii noiembrie. Această versiune va aduce şi funcţionalitate nouă, cea mai aşteptată fiind „Deep Fusion”, un nou tip de fotografie asistată de AI pentru modelele iPhone 11, care promite să ofere detalii îmbunătăţite pe camera principală şi cea cu zoom.

Pentru prima dată însă, Apple oferă şi o statistică legată de iPad, care începând cu versiunea iOS 13, are un sistem de operare „înrudit”, dar separat, numit iPadOS. Adopţia pe tablete pare să fie puţin mai slabă momentan, cu iPadOS la 41% din totalul tabletelor lansate în ultmii patru ani. iOS 12 este regăsit pe 51% dintre acestea, în timp ce doar 8% folosesc versiuni mai vechi. Când vine vorba despre totalul iPad-urilor care sunt în utilizare acum, doar 33% folosesc momentan iPadOS, 51% iOS 12 şi 16% versiuni mai vechi.

Cumva este normal ca multe tablete să fie pe versiuni mai vechi, întrucât tabletele, dar în special iPad-urile pot fi folosite fără probleme chiar şi dacă suportul lor software a încetat. De altfel, multe tablete au fost lăsate în urmă de ultimele câteva update-uri, din cauza hardware-ului învechit. Acestea pot fi însă folosite în continuare pentru a naviga pe internet, urmări clipuri pe YouTube sau filme pe Netflix, deci sunt puţine motive de upgrade pentru utilizatori.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult