Lollipop a devenit cea mai populară versiune de Android

09.03.2016
Lollipop a devenit cea mai populară versiune de Android

Clasamentul pe luna februarie al versiunilor de Android a fost publicat pe site-ul Android Developers, iar acesta are pentru prima dată în multe luni un nou „campion”. KitKat a fost pentru o perioadă foarte lungă cel mai popular Android de pe piaţă, fiind acum detronat de mai recentul Lollipop. Deşi acesta nu este cel mai recent sistem de operare de la Google, este unul dintre cele moderne, cu interfaţă Material Design şi acces la funcţii avansate.

Android Lollipop se regăseşt acum pe 36,1% dintre dispozitivele Android aflate în circulaţie. Această cifră include atât smartphone-urile şi tabletele care folosesc Android 5.1, cât şi pe cele cu 5.0. Diferenţele dintre aceste versiuni sunt minore, iar împreună au reuşit să detroneze deja bătrânul Android KitKat 4.4. Acesta a scăzut de la 35,5% din piaţă la 34,3%. Pe locul 3 avem Android 4.2 care este instalat pe 11% dintre dispozitive, iar pe locul 4 Android 4.1 cu 8,1%.

Pe ultimul loc din clasament avem în continuare versiunea Android 2.2, care încă se găseşte pe 0,1% dintre dispozitive, fiind probabil următorul care va dispărea din acest clasament în viitorul apropiat. Android 6.0 Marshmallow însă a crescut cu 1,1 procente luna trecută, fiind acum pe locul 7 în top cu 2,3%. Mai mult ca sigur că această versiune de Android va fi singura care va rămâne pe un trend ascendent în următoarele luni, întrucât majoritatea smartphone-urilor noi vor fi livrate cu Marshmallow pre-instalat.

Având în vedere că Lollipop a avut nevoie de 16 luni pentru a ajunge pe primul loc în acest clasament, probabil că anul viitor prin primăvară vom vedea şi Marshmallow pe primul loc.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult