Microsoft a creat o versiune de Windows 10 special pentru Guvernul Chinez

Microsoft a creat o versiune de Windows 10 special pentru Guvernul Chinez

Pornind de la idea că funcţiile de monitorizare prezente în versiunea standard de Windows 10 livrată utilizatorilor din lumea întreaga ar putea prezenta un risc de securitate, autorităţile din China au cerut şi obţinut din partea Microsoft o versiune de Windows 10 adaptată propriilor cerinţe.

Desigur, nimeni nu spune exact care au fost solicitările Guvernului Chinez, notoriu pentru practicile foarte agresive de cenzură şi monitorizare a tot ce mişcă în mediul online. Oficial, noua versiune Windows 10 botezată Zhuangongban este o ediţie cu mai puţine servicii şi aplicaţii incluse, optimizată însă cu software pentru management şi controlul securităţii.

Potrivit lui Ralph Haupter, CEO al diviziei Microsoft China, ediţia Windows 10 Zhuangongban a fost creată în colaborare cu grupul China’s Electronics Technology Group Corporation (CETC), o entitate privată controlată de stat şi abonată la contracte cu aplicaţii în domeniul militar.

Citeste si Paşi de urmat pentru ca Windows 10 să nu ştie totul despre tine

Venind într-o perioadă când Guvernul American acuză folosirea grupărilor de hackeri sponsorizate de stat în atacuri informatice, colaborarea între gigantul Microsoft şi Guvernul Chinez pare o mişcare cel puţin ciudată, însă din perspectiva Microsoft noua versiune de Windows agreată de autorităţi ar putea creşte cota de piaţă a companiei în piaţa Chineză, notorie pentru pirateria software foarte răspândită. 

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult