Microsoft are acum brevet pentru „detectorul de piraterie”

Microsoft are acum brevet pentru „detectorul de piraterie”

Microsoft pare să nu cedeze în faţa pirateriei, obţinând de curând un nou brevet pentru o tehnologie care să identifice şi să marcheze utilizatorii care folosesc conţinut obţinut în mod ilegal. Este vorba despre un algoritm care să împiedice utilizatorii să acceseze respectivul conţinut, iar deţinătorii licenţelor ar putea şti imediat cine sunt respectivii utilizatori şi dacă au mai folosit conţinut piratat în trecut.

Această tehnologie ar putea fi integrată direct în sistemul de operare Windows, sau în aplicaţii precum browsere web, servicii cloud şi chiar aplicaţii de redare multimedia. Deţinătorii licenţelor care ar putea beneficia de acest sistem ar putea să aleagă să blocheze conţinutul piratat şi să colecteze informaţii despre utilizator, lucru care probabil că va putea fi folosit în instanţă în cazul celor care nu sunt la prima abatere. Desigur, toate aceste acţiune ar fi legale, întrucât un serviciu care foloseşte acest sistem ar include aceste informaţii în termenii şi condiţiile de utilizare.

Brevetul obţinut de Microsoft ar putea speria o bună parte dintre utilizatorii sistemului de operare Windows, întrucât în continuare mulţi dintre utilizatori folosesc o copii nelicenţiate ale acestuia, cât şi conţinut multimedia, aplicaţii şi jocuri video. Sistemul ar putea fi folosit însă şi în alte scopuri. De exemplu, ar putea împiedica sharing-ul de conţinut legal pe care un utilizator îl deţine, pentru a nu putea fi accesat de pe alte conturi.

Având în vedere că abia a fost obţinut un brevet pentru această tehnologie, Microsoft ar putea să o implementeze în produsele sale viitoare şi ar putea să o ofere către alte companii în viitor. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult