Noi detalii despre Microsoft Spartan, web browser-ul care va înlocui Internet Explorer

27.01.2015
Noi detalii despre Microsoft Spartan, web browser-ul care va înlocui Internet Explorer

Cu reputaţia pătată după ani de probleme şi îngreunat cu un motor de randare web depăşit tehnologic, Internet Explorer este pe cale să fie trecut pe linie moartă definitiv, Windows 10 primind în schimb un web browser complet refăcut şi identificat folosind un alt cod User Agent.

Anunţat în luna decembrie sub numele Microsoft Spartan, noul web browser se diferenţiază de seria Internet Explorer prin folosirea unui motor de randere web complet refăcut, eliberat de bagajul de hack-uri şi improvizaţii folosite pentru a masca limitările motorului Trident folosit în trecut. Astfel, dincolo de interfaţa arătată utilizatorilor noul produs va funcţiona şi se va comporta complet diferit, afişând conţinut modern fără a solicita versiuni optimizate ale paginilor web. Pentru scopul propus, Microsoft a renunţat la o colecţie impresionantă de cod, vizând moduri de afişare personalizate şi subsisteme pentru emulare IE8, componente VBScript, X-UA-Compatible şi altele. Rezultatul este o platformă ageră şi modernă, capabilă să integreze noi standarde web şi tehnologii. Cu o funcţionare nu foarte diferită de web browserul Chrome, Spartan va fi recunoscut după acelaşi cod User Agent, scutind dezvoltatorii web de complicaţiile optimizării pentru Internet Explorer.

Cum arată interfaţa Microsoft Spartan

Ediţia Technical Preview prezentată în luna ianuarie conţine deja noul motor de randare, ascuns într-un fişier numit EdgeHTML.dll. Aşteptată peste câteva luni, versiunea finală Mirosoft Spartan va avea integrat şi rapidul motor JavaScript Chakra , respectiv suport pentru mai mult de 40 noi standarde web.

Totuşi, Internet Explorer nu va dispărea cu totul, Windows 10 păstrând această opţiune pentru utilizatorii care sunt nevoiţi să lucreze cu aplicaţii mai vechi din mediul Business.

Web browser implicit pe dispozitivele cu sistem Windows 10, Spartan ar putea recâştiga o parte din adepţii Chrome şi Firefox, atraşi de interfaţa modernă şi performanţele oferite. Toţi aceştia ar urma să folosească Bing, motorul de căutare setat ca opţiune implicită, oferind o importantă sursă de finanţare pentru compensarea veniturilor nerealizate prin vânzarea directă de licenţe Windows 10 către actualii utilizatori de Windows 7 şi Windows 8.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult