Winamp şi serviciile anexe vor fi închise pe 20 decembrie, soarta Shoutcast este incertă

Winamp şi serviciile anexe vor fi închise pe 20 decembrie, soarta Shoutcast este incertă

Playerul multimedia Winamp este un nume binecunoscut pentru toţi utilizatorii Windows, acesta fiind unul dintre monştrii sacri ai platformei Windows. La 16 ani de la lansarea popularei aplicaţii, proprietarul AOL a anunţat că Winamp şi serviciile aferente nu vor mai fi disponibile după data de 20 decembrie 2013.

Acum 16 ani, când chiar şi banala redare a unui fişier MP3 era o sarcină dificilă pentru procesoarele 486 sau Pentium, compania Nullsoft a lansat Winamp, un mic player audio care a devenit una dintre cele mai populare produse software din istoria PC. După achiziţia de către AOL, care a avut loc în 1999, dezvoltarea Winamp a început să fie din ce în ce mai lentă iar aplicaţia să devină din ce în ce mai masivă din cauza introducerii a tot mai multe opţiuni. AOL a lansat ulterior versiuni pentru OS X şi Android, însă Winamp tot nu a reuşit să-şi păstreze popularitatea de odinioară.

Winamp în 1997

Chiar dacă nu mai este favoritul publicului, Winamp este încă una dintre cele mai populare aplicaţii media iar licenţa Pro a acestuia încă aduce venituri de 6 milioane de dolari pe an. Cu toate acestea, AOL a anunţat ieri seară că Winamp şi toate serviciile Web aferente nu vor mai fi disponibile după data de 20 decembrie 2013.

Utilizatorii care încă preferă acest produs vor putea descărca până atunci cea mai recentă versiune, însă nu vor mai primi actualizări. Deoarece AOL a afirmat că va închide şi serviciile anexe, galeriile de teme şi plugin-uri vor dispărea probabil şi ele, iar soarta serviciului Shoutcast este incertă. Proprietarul nu a oferit mai multe detalii, însă a închis deja în ultimele săptămâni o serie de servere găzduite, soarta agregatorului pentru canale radio şi platformei pentru distribuţia podcast-urilor părând incertă în acest moment.

Mai multe detalii vom afla în data de 20, când vom descoperi dacă va mai supravieţui ceva din ecosistemul Web care s-a format în jurul Winamp.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News