Windows 10 Fall Creators Update va renunţa la câteva aplicaţii şi servicii învechite

24.07.2017
Windows 10 Fall Creators Update va renunţa la câteva aplicaţii şi servicii învechite

Următorul update major pentru Windows 10, Fall Creators Update, va adăuga multe lucruri noi, precum o interfaţă modernă şi funcţii care să ajute utilizatorii din mediul creativ, plus suport nativ pentru headset-uri de realitate virtuală, însă câteva elemente mai vechi din sistemul de operare vor dispărea odată cu acesta. Printre „victime” se numără câteva aplicaţii care au fost înlocuite de software mai nou, sau care pot fi înlocuite cu alternative mai bune realizate de alţi dezvoltatori. De asemenea, o serie de aplicaţii ies din dezvoltare, însă vor rămâne în continuare integrate în sistemul de operare.

Multe dintre aplcaţiile şi serviciile care ies din dezvoltare sau sunt eliminate complet din Windows 10 Fall Creators Update sunt lucruri care nu vor afecta utilizatorii de rând în mod direct, lipsa lor fiind mai degrabă problematică pentru companii, administratori de reţea şi dezvoltatori software.

3D Builder, aplicaţia de modelare 3D este prima aplicaţie de pe lista celor care vor fi eliminate complet. Microsoft susţine că noul Paint 3D va fi înlocuitorul său de drept, însă cei care vor în continuare vechiul 3D Builder vor putea să îl descarce în continuare de pe Windows Store. Funcţia EMET (Enhanced Mitigation Experience Toolkit) va dispărea de asemenea, fiind înlocuită cu Windows Defender Exploit Guard.

Printre aplicaţiile care dispar complet se regăsesc şi Outlook Express (aplicaţie învechită care nu mai funcţionează pe sistemele de operare moderne), Reader app şi Reading List, care au fost integrate în browserul Edge, screen saver-ele din teme, care şi metoda de securizare syskey, care nu pare să fie atât de sigură.

Paint, Windows PowerShell 2.0, Windows Hello for Business deployment, System Image Backup şi Sync Your Settings vor rămâne în continuare integrate, însă acestea nu vor mai fi îmbunătăţite de acum înainte. Microsoft sugerează utilizarea versiunilor mai noi (Paint 3D, Windows PowerShell 5.0+) sau unor aplicaţii dezvoltate de alte companii care facilitează aceeaşi funcţionalitate (în special în cazul System Image Backup).

Fall Creators Update va fi livrat sub formă de actualizare gratuită pentru sistemele echipate cu Windows 10, însă o parte dintre acestea vor rămâne în urmă. Microsoft a anunţat că laptop-urile şi tabletele cu chipset-uri Intel Atom „Clover Trail” nu vor primi acest update.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult