Windows 10 va putea fi instalat direct de pe internet, fără stick USB sau DVD

02.09.2019
Windows 10 va putea fi instalat direct de pe internet, fără stick USB sau DVD

Windows 10 nu este nici pe departe soluţia „la cheie” pe care Microsoft ne-o prezintă de mai bine de cinci ani, însă pentru mulţi utilizatori a devenit singura opţiune, multe laptop-uri, aplicaţii şi componente fiind realizate special pentru a rula pe actualul sistem de operare de PC. Din acest motiv, Microsoft continuă să lucreze la Windows 10 şi să aducă periodic îmbunătăţiri. Întrucât compania este probabil conştientă că sistemul mai poate să „cedeze”, în curând va fi introdusă o funcţie care face reinstalarea mult mai simplă.

Cea mai recentă versiune „Preview” din cadrul programului Windows 10 Insider introduce o nouă metodă de instalare a sistemului de operare, care nu necesită descărcarea manuală a unui fişier ISO, nu include un stick USB sau un alt suport de stocare extern. Pur şi simplu, sistemul de operare Windows 10 va putea fi descărcat din cloud şi reinstalat automat, fără prea multă intervenţie din partea utilizatorului. Astfel, cei care nu sunt mulţumiţi cu simpla resetare a setărilor la cele din fabrică, vor avea o astfel de opţiune.

Cei care vor beneficia de pe urma acestei funcţionalităţi sunt atât cei care doresc să pornească de la zero cu sistemul de operare, cât şi cei care doresc să vândă un computer mai vechi, pe care să îl reseteze complet şi să şteargă toate datele de pe el. Desigur, există şi momente în care, din eroarea utilizatorului sau din cauza unor aplicaţii nesigure, sistemul de operare cedează, iar mulţi nu au acces la un alt computer pentru realizarea unui stick bootabil pe loc.  

Momentan această funcţionalitate este în teste, deci probabil că nu ar trebui testată pe un computer principal, de care depindeţi pentru lucru sau pentru activităţile zilnice. Totuşi, această capabilitate ar putea deveni foarte utilă în viitor, odată ce apare în mod oficial în varianta „finală” a sistemului de operare. Sperăm însă că acel update, când va fi lansat, nu mai strică şi alte compatibilităţi, precum cel care a limitat conectarea anumitor dispozitive Bluetooth în urmă cu câteteva luni.

Acest gen de funcţionalitate nu este tocmai nou sau „original”. Apple oferă posibilitatea de a reinstala sistemul de operare din cloud de mai mulţi ani în procesul de „recovery”, care este integrat în toate sistemele MacBook, Mac Pro, iMac şi Mac Mini, indiferent dacă acestea pot sau nu să booteze în macOS.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult