Ce se întâmplă atunci când un avion se loveşte de o dronă

22.10.2018
Cercetătorii Institutului de Cercetare al universităţii Dayton au realizat un experiment care ne răspunde la această întrebare.

Dronele au devenit o unealtă necesară în „arsenalul” oricărui fotograf sau videograf profesionist, cât şi în cel al creatorilor de conţinut de ocazie, preţurile din ce în ce mai mici şi performanţele din ce în ce mai mari făcând decizia de achiziţie destul de uşoară. În ciuda limitelor pentru aceste produse impuse de autorităţi, dronele pot fi însă periculoase dacă sunt folosite necorespunzător, iar un studiu realizat de Institutul de Cercetare al Universităţii Dayton sugerează că o adevărată catastrofă provocată de dronele „civile” este foarte aproape de a se întâmpla.

Cercetătorii au simulat o coliziune dintre o dronă obişnuită şi o aripă a unui avion Mooney M20, aşa cum s-ar putea întâmpla în zbor. În timp ce mulţi spun că dronele sunt prea mici şi prea fragile pentru a realiza daune care ar putea pune în pericol aparatul de zbor, filmarea celor de la Universitatea Dayton ne prezintă ceva mult mai aproape de realitate.

La impact, drona efectiv face o gaură în aripa avionului, fiind apoi complet „înghiţită” de aceasta. Într-un zbor normal, forţele aplicate aripii ar putea mări această „gaură”, lucru care ar putea duce la mărirea ei sau chiar ruperea completă a aripii. Efectele unui impact ar putea duce la prăbuşirea avionului. Desigur, avem de a face cu un aparat de zbor mic şi uşor, Mooney M20 fiind un model mic, cu elice, însă există posibilitatea ca şi un avion de linie să fie afectat în cazul unui astfel de impact.

Drona folosită în testul de faţă este un model DJI Phantom 2, comun printre cei pasionaţi de drone, fiind un model mai vechi, destul de ieftin pe piaţa second hand. Aceasta cântăreşte un kilogram şi poate face astfel de daune la impactul cu un avion la viteză de 383 km/h, care este apropiată de viteza cu care un avion de linie decolează în mod normal.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult