China pare să fie prima ţară din lume care a instalat un tun electromagnetic pe o navă

China pare să fie prima ţară din lume care a instalat cu succes un „railgun” pe o navă de război. Arma apare în imagini ajunse pe internet, la bordul unui model Type 072III, navă folosită pentru operaţiuni de debarcare.

 

Nava, numită Haiyang Shan (#936), nu pare să fie dotată cu alte arme şi are la bord trei conainere, care includ, probabil, tehnologia necesară pentru tunul electromagnetic.

 

Haiyang Shan (#936)

 

 

US Navy a încheiat cu succes testul unui astfel de tun în luna martie a anului trecut, dar nu l-a instalat încă pe o navă.

 

Acest railgun a fost dezvoltat de compania britanică BAE Systems pentru US Navy. Testul a fost realizat la American Naval Surface Warfare Centre din Virginia.

 

Arma înlocuieşte explozibilul, precum praful de puşcă, cu bobine, pentru a lansa proiectile de metal cu mare viteză (până la 7.300 Km/h) şi la distanţe uriaşe (peste 185 de kilometri). Viteza proiectilelor trase de railgun este de aproape şase ori mai mare decât cea a sunetului (1.234 Km/h).

 

Această nouă armă poate fi folosită pentru distrugerea altor nave, a rachetelor balistice sau atacarea unor ţinte aflate pe uscat. Costurile de operare ale tunului electromagnetic sunt mai mici decât cele ale multor tunuri navale tradiţionale moderne.