Cum vrea NATO să oprească tancurile inamice în cazul unei invazii, folosind o metodă de pe vremea romanilor

15.03.2018
Cum vrea NATO să oprească tancurile inamice în cazul unei invazii, folosind o metodă de pe vremea romanilor

NATO a realizat un clip video în care arată cum trupele aliate pot opri tancurile şi alte vehicule blindate inamice în caz de război. Pentru ca metoda să fie eficientă, trebuie ca pe traseul coloanei de blindate să fie o pădure. Copacii vor fi doborâţi la pământ după un anumit tipar cu ajutorul unor încărcături explozive bine plasate, dar şi al drujbelor.

 

Un astfel de scenariu a fost simulat anul trecut în cadrul exerciţiului militar Iron Sword, organizat în Lituania. Ideal este ca pomii să fie doborâţi într-un model care imită o plasă. În timp ce blindatele inamice s-ar strădui să treacă peste obstacol, în zona respectivă ar fi concentrat foc de artilerie şi trimise rachete.

 

Abatis

 

Unul dintre cele mai de succes şi neaşteptate atacuri cu tancuri din istorie a fost făcut printr-o pădure, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Armata germană a atacat Franţa prin pădurea Ardeni, despre care aliaţii credeau că este o rută nepotrivită pentru invazie.

 

 

Tehnica demonstrată de NATO nu este o noutate, fiind folosită şi de armata romană, pentru a încetini cavaleria inamică, dar şi infanteria. Aceste obstacole erau numite abatis. Pe atunci, însă, erau preferate crengile şi nu copaci întregi. Nici nu era nevoie, deoarece un cal este mult mai uşor decât un tanc modern.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult