Dioxidul de carbon din atmosferă, capturat şi transformat în rocă pentru reducerea încălzirii globale

08.05.2019
Dioxidul de carbon din atmosferă, capturat şi transformat în rocă pentru reducerea încălzirii globale

Un grup de cercetători islandezi au găsit o metodă pentru a duplica în mod accelerat un proces natural prin care dioxidul de carbon captat din atmosferă este injectat în rocă bazaltică poroasă, unde este apoi mineralizat, devenind parte solidă din structura acesteia. Rezultatul procesului care în natură durează mii de ani este ireversibil, carbonul astfel sechestrat în rocă fiind eliminat definitiv din atmosferă.

Sprijinit de Guvernul islandez, proiectul numit CarbFix se derulează în colaborare cu cercetători şi ingineri ai companiei de electricitate Reykjavik Energy, University of Iceland, Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa şi Universitatea Columbia din Statele Unite.

Tehnologiile dezvoltate permit pietrificarea dioxidului de carbon în aproximativ doi ani, folosind energia regenerabilă obţinută din surse geotermale, cum este centrala Hellisheidi localizată lângă vulcanul Hengill din sud-vestul Islandei. Transformată într-un veritabil laborator pentru cercetătorii islandezi, centrala pompează apă în măruntaiele fierbinţi ale vulcanului, aburul rezultat alimentând 6 turbine care produc electricitate pentru capitala Reykjavik, aflată la aproximativ 30 de km distanţă. În cazul de faţă, aburul extras din măruntaiele vulcanului conţine şi o cantitate semnificativă de CO2, pe care echipamente speciale îl captează şi dizolvă apoi în mari cantităţi de apă. Asemănător apei minerale carbogazoase, lichidul rezultat este injectat sub presiune în roca poroasă aflată la o adâncime de aproximativ 1000 de metri, unde reacţii chimice care se produc în mod natural cauzează înglobarea dioxidului de carbon în structura minerală a rocii.

Procesul CarbFix reduce cu aproximativ o treime emisiile de CO2 ale centralei geotermale, capturând aproximativ 12.000 tone CO2 la un cost de aproximativ 25 de dolari/tona. Spre comparaţie, vulcanii islandezi degajă în mod natural 1-2 milioane tone CO2 în fiecare an.

În afara experimentului desfăşurat de islandezi, tehnologia CarbFix poate funcţiona şi în combinaţie cu sisteme care permit extragerea dioxidului de carbon direct din atmosferă, oferind o soluţie pentru debarasarea acestuia definitivă. Din păcate, în afară de prezenţa unei surse de energie nepoluantă, tehnologia CarbFix necesită şi mari cantităţi de apă proaspătă, resursă foarte abundentă în Islanda, dar care ar putea pune probleme în alte regiuni ale lumii.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult