NASA a demonstrat primul elicopter care va zbura pe Marte

Autor: Aurelian Mihai 29.03.2019
NASA a demonstrat primul elicopter care va zbura pe Marte

Inginerii NASA lucrează de ceva timp la proiectul unui aparat de zbor capabil să funcţioneze în atmosfera planetei Marte, acesta urmând să fie ataşat următorului rover marţian, programat să ajungă de pe planeta roşie în anul 2020.

Video file: NASA’s Mars Helicopter Completes Flight Tests from JPLraw on Vimeo.

 

Cu greutate de aproximativ 2 kg, aparatul de zbor susţinut cu două elice care se rotesc în sensuri opuse a fost testat cu succes într-o cameră de vid, simulând atmosfera foarte rarefiată a planetei Marte.

Cu două teste efectuate în zile diferite, într-o atmosfera de dioxid de carbon având mai puţin de 1% din densitatea celei terestre, elicopterul robotizat a demonstrat că îşi poate susţine propria greutate în zbor controlat. În afară de atmosfera marţiană, oamenii de ştiinţă au simulat şi gravitaţia mult redusă planetei roşii, reprezentând doar 62% din cea terestră.

Susţinut de baterii şi propulsat cu motoare electrice, aparatul ar putea fi programat să revină la punctul de decolare după fiecare zbor, făcând astfel posibilă folosirea sa în mod repetat. Tehnologia împrumutată de la dronele pentru uz domestic face astfel posibilă depăşirea stadiului de experiment one-off, elicopterul electric intrând în arsenalul permanent pentru explorare al roverului marţian.

 

Tags: