Franky Zapata, inventatorul Flyboard Air, s-a prăbuşit în Canalul Mânecii la bordul invenţiei sale

25.07.2019
Franky Zapata, inventatorul Flyboard Air, s-a prăbuşit în Canalul Mânecii la bordul invenţiei sale

Franky Zapata, inventatorul francez care a uimit întreaga lume cu demonstraţia aparatului său de zbor numit Flyboard Air, din cadrul paradei organizate pe 14 iulie, de Ziua naţională a Franţei, a eşuat în încercarea de a zbura din Franţa până în Marea Britanie. Acesta şi-a propus să devină primul om care zboară deasupra Canalului Mânecii pe un hoverboard, însă prima sa încercare s-a terminat înainte ca acesta să atingă solul.

Zapata a decolat din Calais astăzi de diminează (25 iulie) şi spera să ajungă pe malul englez în aproximativ 20 de minute de zbor, cu o oprire de realimentare programată pe parcurs. Aceasta este necesară, întrucât Flyboard Air foloseşte cinci motoare cu turbină, cu câte 250 de cai putere fiecare, capabile să propulseze pilotul la o viteză de 190 de km/h. Astfel, consumul de combustibil este foarte mare, iar o cursă completă deasupra Canalului nu era posibilă fără întreruperi.

Oprirea pentru realimentare este şi cea care a dus la eşecul acestei încercări. Zapata a pierdut controlul aparatului de zbor şi a căzut în apă în încercarea de a se opri pentru alimentare la mijlocul traseului. Acesta a ratat platforma cu doar câţiva centimetri, conform unui membru al echipei sale, iar motivul pentru care nu a putut ateriza în siguranţă pe platformă a fost atribuit valurilor mari, care a exagerat mişcarea vasului pe care pilotul era aşteptat.

 

 

Din fericire, Franky Zapata nu a fost rănit în urma impactului cu apa, însă acest eşec demonstrează cât de complicată este pilotarea unui astfel de dispozitiv. Conform declaraţiilor anterioare ale lui Zapata, sunt necesare cel puţin 50 spre 100 de ore de zbor pentru a putea sta în picioare pe Flyboard Air. Acesta credea înainte să încerce să traverseze Canalul Mânecii că are în jur de 30% şanse de reuşită.

Forţele militare franceze speră ca într-o zi să folosească Flyboard Air-ul lui Zapata în luptă, fie pentru misiuni de recunoaştere, fie pentru asalt. Anul trecut, Zapata a primit de la guvernul francez 1,3 milioane de euro pentru dezvoltarea acestui hoverboard.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult