Robotul Opportunity îşi încheie misiunea pe planeta Marte după 15 ani de activitate

14.02.2019
Robotul Opportunity îşi încheie misiunea pe planeta Marte după 15 ani de activitate

Opportunity, unul dintre cei mai vechi roboţi care se află pe planeta Marte, a fost declarat în mod oficial „decedat”. NASA a anunţat ieri, 13 februarie, că misiunea Opportunity s-a terminat în mod oficial, după repetate încercări de a restabili contactul cu robotul. Acesta a dispărut pe data de 10 iunie 2018, când o furtună de nisip i-a acoperit panourile sale fotovoltaice, acesta fiind lăsat fără energie electrică.

Robotul Opportunity se află pe Marte încă din 2004, când a aterizat în scopul de a colecta date despre planetă timp de 90 de zile. Misiunea sa a fost extinsă însă, după ce acesta a reuşit să funcţioneze în continuare, explorând astfel o suprafaţă mult mai mare decât era iniţial în plan. În ultimii 15 ani, Opportunity a explorat mai multe zone de pe Marte, în special cratere, fiecare dintre acestea reprezentând practic o misiune complet nouă.

Având motoare electrice limitate din punct al puterii şi bazându-se exclusiv pe energie solară, folosind tehnologie dezvoltată în urmă cu 20 de ani, Opportunity a străbătut în cei 15 ani pe Marte aproximativ 45 de kilometri şi a dus la noi descoperiri despre planeta vecină. Există şi alţi roboţi pe Marte care rămân însă activi precum Curiosity şi sonda InSight, care a aterizat anul trecut pe suprafaţa planetei. Spirit, un alt robot care a ajuns pe Marte cu un an înaintea lui Opportunity, a fost fost scos din funcţiune în 2010, după şapte ani de funcţionare, când conexiunea către el s-a oprit.

Roboţii care explorează planeta Marte ne ajută să aflăm informaţii despre istoria planetei şi ajută NASA pentru a se pregăti mai bine pentru eventuale expediţii umane pe suprafaţa planetei. Există însă şansa ca primii oameni pe Marte să nu fie trimişi de o agenţie naţională, ci mai degrabă de o companie privată precum SpaceX, Elon Musk fiind deseori surprins în discuţii despre posibilitatea colonizării acestei planete.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult