NASA va accepta „turişti” pe Staţia Spaţială Internaţională. Cât costă cazarea pentru o lună în spaţiu

10.06.2019
NASA va accepta „turişti” pe Staţia Spaţială Internaţională. Cât costă cazarea pentru o lună în spaţiu

Staţia Spaţială internaţională va deveni începând de anul viitor o locaţie turistică, NASA anunţând faptul că va începe să accepte vizite la bord. Desigur, nu va putea oricine să ajungă în spaţiu pe staţia spaţială, însă anumiţi oameni de afaceri sau astronauţi din partea companiilor private vor putea să îşi cumpere un loc. Unul dintre motivele principale pentru care publicul de rând nu va putea vizita prea curând ISS este preţul, întrucât o călătorie „standard” de 30 de zile poate costa în jurul a un milion de dolari de persoană.

NASA spune că începând de la începutul anului 2020, de două ori pe an, Staţia Spaţială internaţională va primi „turişti” la bord. Fiecare astfel de misiune va dura maximum 30 de zile şi va putea primi maximum de 4 pasageri la bord. În timp ce astfel de misiuni ar trebui să aducă profit pentru NASA, cu astfel de „curse” rare, probabil că nu va face o mare diferenţă.

Se pare că NASA nu va testa pasagerii din punct de vedere medical sau psihologic înainte de transport, procesul fiind lăsat în mâinile companiilor care vor asigura cursa până în spaţiu. Aceste teste vor trebui însă realizate la standardele NASA.

Cosurile de „cazare” pe Staţia Spaţială Internaţională sunt însă… impresionante. Fiecare zi costă în jurul a 35.000 de dolari pentru fiecare persoană în parte. 22.500 dolari costă doar accesul la resurse, în timp ce 11.250 dolari costă doar apa, oxigenul şi accesul la toaletă. Accesul la aceste facilităţi nu sunt opţionale, însă oferă o privire de ansamblu asupra costurilor pentru susţinerea vieţii în spaţiu, pe orbita Pământului. Accesul la internet este relativ ieftin, în comparaţie cu aceste costuri, NASA taxând fiecare gigabyte de date cu 50 de dolari. Aceste costuri sunt chiar mai mici decât cele pentru roaming în anumite ţări din afara Uniunii Europene.

Astfel, fiecare turist de pe ISS va cotiza de-a lungul celor 30 de zile cu aproximativ 1 milion de dolari, pentru un total de 4 milioane pentru fiecare cursă.

Ce nu oferă NASA inclus este transportul până în spaţiu. Cei care vor să ajungă pe ISS vor trebui să apeleze la serviciile companiilor private. SpaceX şi Boeing lucrează la astfel de soluţii, pe care probabil le vor transforma în soluţii pentru public. Costurile pentru transport sunt însă mult mai mici decât cele pentru cazare. O cursă către Staţia Spaţială poate costă până la 60 de milioane de dolari.

Un alt anunţ interesant legat de Staţia Spaţială Internaţională este faptul că aceasta va putea găzdui noi module private. Companiile interesate vor putea să îşi construiască şi să îşi ataşeze propriile zone noi pe Staţia Spaţială, unde vor putea să îşi desfăşoare activitatea. Desigur, aceste activităţi vor trebui să fie de tip ştiinţific, NASA având reguli stricte despre ceea ce poate fi realizat la bordul staţiei.

În timp ce ISS devine un soi de „business spaţial” pentru SUA, în ciuda faptului că staţia este un efort internaţional realizat cu implicarea UE, Rusia, Canada şi Japonia, NASA pare să se concentreze pe întoarcerea pe Lună, programată pentru anul 2024.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult