Intel Llama Mountain, tabletele Intel Core devin mai subţiri şi mai uşoare

04.06.2014
Intel Llama Mountain, tabletele Intel Core devin mai subţiri şi mai uşoare

Noua tabletă Surface Pro 3 de la Microsoft este un hibrid foarte interesant care ridică ştacheta calităţii tabletelor Windows 8 bazate pe procesoarele puternice din familia Intel Core, însă Intel promite surprize şi mai plăcute în viitorul apropiat. În cazul COMPUTEX, compania a prezentat un hibrid de referinţă 2-în-1 care este bazat pe noul procesor Intel Core M, acesta promiţând să înghesuie un laptop Windows 8 performant în carcasa unei tablete subţiri şi uşoare.

La fel ca recent anunţatul ASUS Transformer T300 Chi, tableta de referinţă Intel foloseşte un procesor nou numit Intel Core-M. Fabricat într-o tehnologie pe 14 nanometri, acest nou produs face parte din viitoarea familie Broadwell şi împachetează tehnologiile curentei micro-arhitecturi Haswell într-un cip cu o eficienţă energetică superioară. Intel nu a dezvăluit prea multe din detaliile acestui viitor procesor, numărul de nuclee sau frecvenţele de tact ale acestuia fiind momentan necunoscute. Compania a afirmat însă că acesta are un consum cu circa 60% mai redus decât cel al actualelor procesoare Haswell low-power, că oferă performanţe îmbunătăţire cu 20-40% şi că este apt pentru implementările cu răcire pasivă.

Intel a exemplificat progresul pe care-l va aduce viitorul procesor Intel Core M prin implementarea lui într-o tabletă hibridă Windows 8 cu tastatură. Similară produselor ASUS cu tastatură detaşabilă din familia Transformer Book, modelul de referinţă Llama Mountain oferă un ecran cu o diagonală de 12,5”, are o grosime de numai 7,2 milimetri şi o greutate de 667 de grame. Rivalizând astfel cu actualele tablete ARM care folosesc platformele software Android şi iOS, tableta de referinţă Intel are însă avantajul utilizării unei platforme software desktop consacrate, şi este mai atrăgătoare astfel pentru cei interesaţi şi de productivitate, nu doar de consumul de conţinut.

Tableta de referinţă nu este un produs care va ajunge pe rafturile magazinelor, însă este o demonstraţie tehnologică din care producătorii de laptopuri şi tablete se pot inspira pentru crearea propriilor modele. Primul produs care va folosi avantajele procesoarelor Intel Core M este deja anunţatul ASUS Transformer T300 Chi, Intel afirmând că tabletele sau hibrizii bazaţi pe acest nou şi interesant procesor vor ajunge pe piaţă undeva în perioada sărbătorilor de la finele acestui an.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News