E-Boda Revo R80, soluţie accesibilă pentru amatorii de jocuri 3D pe tabletă

01.11.2013
E-Boda Revo R80, soluţie accesibilă pentru amatorii de jocuri 3D pe tabletă

E-Boda Revo R80 este o tabletă cu Android realizată după modelul celebrei iPad Mini, dar adresată amatorilor de jocuri ce doresc un produs compact cu ecran de 8 inch şi nu sunt dispuşi să plătească un preţ prea piperat pentru acesta.

E-Boda Revo R80

Descriere

Adăpostit într-o carcasă argintie confecţionată din aluminiu, Revo R80 este un gadget aproape elegant, a cărui încadrare în gama tabletelor de buget este trădată doar de asprimea finisajelor realizate cam superficial şi muchiile aspre la atingere. Dar cum bine ştim se putea şi mai rău, aşa că lipsa suprafeţelor din plastic de calitate îndoielnică, ce flexează şi trosnesc la apăsare, nu  poate fi considerată decât un lucru bun.

Corpul în greutate de 337 grame acomodează o platformă cu chipset quad-core la 1.2GHz. Este vorba de implementarea Allwinner A31S, cu CPU quad-core bazat pe nuclee Cortex-A7 şi un GPU din seria PowerVR SGX 544MP2. Aceasta este versiunea mai redusă a cunoscutului A31, văduvită de decodorul hardware CedarX şi posibilitatea redării conţinutului video 4K. Fără îndoială, soluţia este una de buget, însă performanţele oferite nu sunt tocmai de aruncat, după cum vom vedea în cele ce urmează.  Configuraţia este completată cu 1GB memorie RAM şi 8GB spaţiu de stocare, extensibil cu până la 32GB prin adăugarea unui card microSD.

E-Boda Revo R80 - ecranul de 7.85 inch, cu rată de aspect 4:3

Lista specificaţiilor mai include un modul wireless N, ieşire video Mini HDMI, două camere foto cu rezoluţii de 2MP, respectiv 0,3 MP, giroscop şi port USB 2.0  (suportă dispozitive USB flash prin adaptor, modemuri 3G şi chiar ataşarea unui set de tastatură şi mouse USB). Acumulatorul nedetaşabil are capacitatea de 3800 mAh.

Piesa de rezistenţă este însă ecranul LCD de 7.85 inch, cu interfaţă multitouch şi rezoluţie 1024×768 pixeli, identică celei redate pe tabletele iPad 2 şi iPad Mini din prima generaţie. Totuşi, asemănările cu produsele Apple se opresc aici, ecranul tabletei R80 având unghiuri de vizibilitate specifice tehnologiei TN şi luminozitate suficientă doar pentru folosirea în spaţii închise, fără lumină solară directă. Claritatea imaginii este însă la un nivel acceptabil, cu siguranţă suficient pentru navigare web şi vizionarea de filmuleţe YouTube.

E-Boda Revo R80 - carcasa din aluminiu şlefuit

Sunetul este redat cu ajutorul unui difuzor mono poziţionat pe spatele carcasei. Din păcate performanţele sale sunt mediocre, aşa că pentru muzică este de preferat să apelăm la setul de căşti inclus în pachetul cu accesorii.

E-Boda oferă tableta Revo R80 împreună cu versiunea Android 4.2.2, livrată fără modificări la nivel de interfaţă dar cu un pachet interesant de aplicaţii Android preinstalate, ce poate fi completat vizitând magazinul Google Play.

E-Boda Revo R80 – detalii tehnice

  • Ecran: 7.85”, TN, 1024×768 pixeli, iluminare LED
  • Chipset: Allwinner A31s
  • CPU: quad-core la 1.2GHz (Cortex-A7)
  • GPU: PowerVR SGX544 MP2
  • RAM: 1 GB
  • Memorie internă: 8GB
  • Sistem de operare: Android 4.2.2
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n,
  • Cameră foto: 2MP, înregistrare 720p
  • Cameră frontală: 0.3MP
  • Conectori: Micro USB 2.0, audio jack, microHDMI
  • Audio: difuzor mono, microfon
  • Baterie: 3800mAh
  • Dimensiuni: 235 x 135 x 10 mm
  • Greutate: 337g
  • Altele: accelerometru, slot microSDHC

Experienţa în utilizare

În ciuda folosirii unui chipset fără pedigri, Revo R80 reuşeşte să obţină performanţe la un nivel competitiv, după cum arată şi rezultatele obţinute în teste sintetice. Însă la folosirea de zi cu zi, aplicaţiile de Android se deschid ceva mai greu decât la alte tablete din clasa superioară de preţuri, iar navigarea listelor de meniuri este mai puţin fluidă. Din fericire timpii de aşteptare nu sunt atât de mari încât să deranjeze, iar odată deschise majoritatea aplicaţiilor rulează fără sacadări evidente.

  • 3DMark (Unlimited) – 4073
  • Quadrant – 5257 (CPU 7481, Mem 2748, I/O 12709, 2D 1014, 3D 2332)
  • GFXBench 2.7.2 (T-Rex HD) – 5.0 fps (Offscreen), 9.7 fps (Onscreen)
  • AnTuTu – 12034

Cât despre jocurile de Android, procesorul grafic cu 8 nuclee face faţă cu brio şi unor titluri mai pretenţioase, cum este popularul joc cu maşini de curse Real Racing 3. Totuşi, chiar dacă numărul de cadre pe secundă este la un nivel jucabil, aşteptările nu trebuie să fie foarte mari, tableta fiind destul de mult în urma soluţiilor premium bazate pe Tegra 4 sau alte chipseturi de ultimă generaţie.

Camera foto

Chiar dacă nu putem emite prea mari pretenţii pentru senzorul de 2MP, camera foto instalată pe tableta Revo R80 este până la urmă utilizabilă, pozele obţinute având calitate acceptabilă şi puţin zgomot de fundal. Însă din păcate nivelul modest al detaliilor nu o recomandă  pentru substituirea camerei foto de buzunar.

Funcţia de filmare cu suport pentru rezoluţie 720p salvează clip-urile video în container .MP4, ocupând aproximativ 10MP pentru fiecare minut înregistrat. Din păcate secvenţele obţinute cu 12 cadre pe secundă cam lasă de dorit în ceea ce priveşte fluiditatea mişcărilor, iar nivelul detaliilor nu se ridică la pretenţiile emise de formatul 720p

E-Boda Revo R80 sample video download

Autonomia

Ajutată cu un acumulator de 3800 mAh, ce are în gestiune un chipset quad-core nu chiar de top şi ecran de 7.85 inch, tableta E-Boda Revo R80 este un performer mai degrabă modest în testele de autonomie.

Respectând întocmai valoarea anunţată de producător, Revo R80 cedează după 4 ore de navigare web neîntreruptă, cu condiţia ajustării luminozităţii ecranului la jumătate.

Redarea filmuleţelor YouTube este ceva mai puţin solicitantă pentru chipsetul tabletei, permiţând creşterea autonomiei la puţin peste 4 ore şi jumătate. Însă jocurile pentru Android se dovedesc o sarcină grea pentru acumulatorul instalat, autonomia depăşind cu greu pragul de 3 ore.

E-Boda Revo R80

Concluzie

Cu preţ ce porneşte de la 539 Lei, E-Boda Revo R80 poate fi o alegere inspirată pentru cei aflaţi în căutarea unei tablete Android puţin costisitoare. Ecranul cu rată de aspect 4:3 este numai bun pentru navigare web, iar claritatea textului redat la rezoluţie 1024×768 este în general suficientă. Jocurile de Android rulează în limite acceptabile, fără ca tableta să se încălzească în mod excesiv, iar cantitatea de 1GB memorie RAM asigură suficient spaţiu de manevră pentru aplicaţiile deschise. Aş fi dorit totuşi ca difuzorul extern mai puternic.

Chiar şi limitată la rezoluţie 2MP, camera foto obţine poze de calitate rezonabilă dacă lumina ambiantă este din belşug. Din păcate din lista specificaţiilor a fost omis receptorul GPS – dotare ce ar fi dat un plus de valoare achiziţiei, permiţând folosirea tabletei ca navigator GPS. În schimb, prezenţa a 8GB memorie internă şi slot microSD pentru expansiune sunt binevenite, ţinând cont de preţul tabletei.

Părţi pozitive

Preţ accesibil
Ecran de 8 inch
Chipset quad-core
Memorie expandabilă
Android 4.2.2

Părţi negative

Autonomie modestă
Ecran cu unghiuri de vizibilitate restrictive
Difuzor extern cu performanţe modeste

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult