Microsoft a anunţat tabletele Surface 2 şi Surface Pro 2

24.09.2013
Microsoft a anunţat tabletele Surface 2 şi Surface Pro 2

Tabletele Surface Pro şi Surface nu au avut chiar succesul pe care şi l-ar fi dorit producătorul Microsoft, iar ultima versiune a fost de-a dreptul dezastruoasă. După un an de zile, compania a prezentat noile versiune ale acestor două modele, acestea aducând specificaţii mai bune şi conectivitate mai bogată.

Rulând Windows RT 8.1, noul Surface 2 face un salt vizibil din punct de vedere hardware. Faţă de modelul anterior, care va rămâne şi el pe rafturi la preţul redus anunţat de Microsoft acum ceva vreme, Surface 2 oferă un ecran cu aceeaşi diagonală de 10,6”, însă face saltul la rezoluţia Full HD şi promite o acurateţe a culorilor mai mare cu 46 de procente.

Platforma hardware aleasă de Microsoft este NVIDIA Tegra 4, acest cip oferind patru nuclee de procesare ARM Cortex-A15 care sunt tactate la frecvenţa de 1,7 GHz şi puternicul nucleu grafic GeForce ULP.  Tableta oferă 2 GB de memorie RAM, o capacitate de stocare internă de 32 sau 64 GB şi conectivitate wireless 802.11 b/g/n, însă modemul 3G sau 4G este iar absent.

Camera video frontală foloseşte un senzor de 1/3” şi rezoluţie de 3,5 MP, o actualizare utilă a primului model, este impresionantă pentru că promite un comportament bun în condiţii neprielnice de iluminare datorită pixelilor mari. Camera posterioară oferă un senzor de 5 MP, dotările media fiind completate de un sistem audio stereo cu certificare Dolby. La fel ca modelul anterior, Surface 2 oferă un port USB standard, de data aceasta compatibil cu versiunea 3.0 a standardului, şi un slot MicroSD.

Surface 2 este ceva mai uşor (680 de grame) şi ceva mai subţire (8,9 milimetri) decât predecesorul său, carcasa din aliaj de magneziu fiind asamblată acum doar din două bucăţi. Sistemul de susţinere încorporat a avut şi el parte de atenţie, acesta oferind acum două poziţii pentru orientarea ecranului, de 22 şi 40 de grade, faţă de doar cele 22 de grade permise anterior.

Tableta va rula Windows RT 8.1 şi va oferi suita completă Office 2013 Home and Student, la care se va adăuga acum şi Outlook 2013 şi un abonament de 200 GB pentru SkyDrive care va fi valabil doi ani. Preţurile anunţate de Microsoft sunt de 449 de dolari pentru versiunea de 32 GB şi 549 de dolari pentru versiunea de 64 GB.

Tableta Surface Pro 2, care rulează Windows 8, aduce mai puţine schimbări vizibile deoarece aceasta deja oferea un ecran Full HD de 10,6”, singura modificare fiind acelaşi salt al acurateţei coloristice a panoului. Cea mai mare schimbare este trecerea de la un procesor Core i5 din generaţia Ivy Bridge la unul din generaţia Haswell, soluţia aleasă de Microsoft fiind un model Core i5-4200U. Tactat la 1,6 GHz şi având o frecvenţă Turbo maximă de 2,6 GHz, acesta este acelaşi procesor dual-core cu Hyper Threading şi nucleu grafic HD 4400 pe care-l întâlnit în modelele curente de Ultrabook-uri.

Deşi păstrează practic aceeaşi baterie (42Wh, faţă de 42,5 Wh anterior), tableta promite o autonomie cu 75 de procente mai bună, platforma hardware promiţând şi ea perfomanţe CPU îmbunătăţite cu 20% şi performanţe GPU mai bune cu 50 de procente.

Tableta va fi disponibilă în patru configuraţii hardware. Modele cu 4 GB de RAM vor oferi 64 sau 128 de stocare internă, în timp ce modelele cu 8 GB de RAM vor oferi 256 sau 512 GB de stocare internă, în ambele cazuri fiind folosite soluţii mSATA SSD.

Carcasa este fabricată din aliaj de magneziu şi oferă acelaşi sistem de sprijin cu două poziţii care este prezent şi pe Surface 2, lista conectorilor incluzând un port USB 3.0, un slot MicroSD, ieşire video Mini Display Port. Surface Pro 2 oferă conectivitate Wi-Fi 802.11n şi două camere foto 720p.

Preturile Surface Pro 2 sunt de la 899 şi 999 de dolari pentru modelele cu 4 GB RMA şi 64, respectiv 128 GB de stocare internă, în timp ce modelele cu 8 GB memorie RAM vor costa 1299 şi 1799 pentru configuraţiile cu 256, respectiv 512 GB de memorie internă

Împreună cu noile tablete, Microsoft a prezentat şi versiunile actualizate ale tastaturilor detaşabile Touch şi Type Cover, acestea devenind mai subţiri, mai uşoare şi primind iluminare de fundal pentru taste. Modelul tactil beneficiază acum de mult mai mulţi senzori (1092 faţă 80), în timp ce versiunea cu taste fizice reale va fi disponibila în mai multe culori, nu doar negru.

Pe lista accesoriilor au apărut şi modele noi. Astfel, Power Cover este un Type Cover cu baterie încorporată, o soluţie similară celor oferite de ASUS în cadrul liniilor Transformer, iar Surface Pro 2 beneficiază şi o staţie de andocare care oferă port Ethernet, ieşire Mini Dispaly Port pentru monitoare, 3 porturi USB 2.0, un port USB 3.0, alimentare şi ieşiri şi intrări audio.

Tablete şi accesoriile vor fi disponibile în Statele Unite şi în câteva tări din Europa (dar nu şi România) începând cu data de 22 octombrie, cu excepţia Power Cover, care va fi disponibil abia la începutul anului viitor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News