Vonino iMart QS review

24.05.2015
Vonino iMart QS review
Construcţie, design, ergonomie

Vonino este o companie americană nouă, fondată abia în 2009, însă produsele sale au ajuns deja şi pe piaţa din România. Cea mai recentă tabletă a sa, iMart QS, a ajuns de curând în magazine şi promite o experienţă mobilă Windows 8.1 de calitate, la un preţ avantajos. Preţul scăzut este de obicei sinonim cu suportarea unor compromisuri, iar atingerea unui balans între performanţă, calitate şi costuri mici de producţie este de obicei greu de atins.

Construcţie, design, ergonomie

iMart QS este o tabletă de dimensiuni mici, cu un display care măsoară doar 8” în diagonală. Acest lucru îi asigură portabilitate sporită, iar faptul că rulează Windows 8.1 în varianta sa completă înseamnă că poţi avea tot timpul la îndemână un PC aproape complet. Designul tabletei nu este deloc ieşit din comun pentru categoria de produse din care face parte. Aceasta nu iese din tiparele bine cunoscute, integrând un display cu raport de aspect 16:10, cu orientarea implicită în mod „portrait”.

Vonino iMart QS - Designul nu integrează elemente distinctive

La o primă vedere, acest dispozitiv poate fi orice altă tabletă, compania optând să nu includă elemente distinctive pe partea din faţă. Capacul de pe spate este însă foarte uşor de recunoscut, fiind realizat dintr-un plastic aderent, cu un model foarte plăcut atingerii. În centru este imprimat logo-ul Vonino, iar în partea de sus este amplasată camera foto de 5 megapixeli, puţin ieşită în relief.

Toate butoanele şi port-urile se regăsesc pe marginile tabletei. În partea de sus există o mufă jack de 3,5mm pentru redarea audio pe căşti sau boxe cu fir, iar singurul difuzor intern este amplasat tot pe această muchie, pe partea stângă. Laterala din dreapta include cele două butoane, power şi volum (cu dublă comandă, +/-), cât şi lăcaşul pentru carduri microSD. În partea de jos găsim singurul port microUSB, folosit atât pentru încărcare, cât şi pentru conectarea de accesorii folosind cablul microUSB-USB Type A, alături de care a fost amplasat un LED care se aprinde atunci când tableta este alimentată de la priză. Singurul element care se găseşte pe laterala din stânga este lăcaşul pentru cartele micro-SIM.

Vonino iMart QS - Spatele cauciucat este plăcut atingerii

Construcţia tabletei Vonino iMart QS pare să fie solidă, în ciuda faptului că este realizată în întregime din plastic. În partea de jos a capacului de pe spate, pare să existe puţin loc liber, întrucât apăsarea în această zonă pare să îndoaie puţin plasticul. Este însă puţin deranjant în utilizare faptul că dispozitivul este destul de gros şi greu faţă de alte tablete de dimensiuni asemănătoare. Acest lucru ar putea deveni deranjant atunci când este iMart QS este folosit pentru perioade mai lungi de timp. 

Vonino iMart QS - Pe partea stângă există un lăcaş pentru cartele micro-SIM

Ecran, hardware, specificaţii tehnice, autonomie

Ecran, hardware

Vonino a ales un panou IPS de 8” cu rezoluţie 1280 x 800 pentru modelul iMart QS. Deşi raportul 16:10 este preferabil pentru o tabletă pe care să lucrezi, dimensiunile mici recomandă dispozitivul de faţă mai mult pentru consumul de conţinut multimedia. Acest lucru înseamnă că vizionarea de filme şi seriale 16:9 va aduce de la sine bare negre sus şi jos. Display-ul în sine este potrivit pentru categoria de preţ vizată, iar dimensiunile scăzute ale tabletei ameliorează din impactul rezoluţiei mici. Totuşi, panoul folosit nu este foarte strălucitor, fiind necesară setarea de luminozitate la 80% pentru o experienţă normală. Acest lucru înseamnă că în lumină naturală, iMart QS este mai greu de utilizat.

Vonino iMart QS - Ecranul trebuie ţinut pe o setare de luminozitate înaltă în orice condiţii

Fiind un dispozitiv realizat pe platforma Intel Atom cu arhitectură Baytrail, performanţa tabletei este satisfăcătoare. Aceasta este comparabilă cu ceea ce oferă şi alte dispozitive asemănătoare, care integrează chipset-uri de acest gen. Browsing-ul şi alte activităţi obişnuite precum redarea de filme HD şi muzică, sau editarea de documente sunt plăcute, însă aplicaţiile mai pretenţioase, cu elemente grafice 3D pot da bătăi de cap tabletei. Jocuri pentru mobile disponibile în Windows Store precum Asphalt 8 oferă o performanţă mai puţin decât optimă, ceea ce sugerează că utilizarea lui iMart QS pentru rularea de jocuri video prea avansate nu este tocmai recomandată.

Iată rezultatele în câteva testele de performanţă:

 • 3D Mark: 5499 Ice Storm, 516 Cloud Gate
 • HD Tune: 75.3, 107.7, 90.5 MB/s (min, max, avg.)
 • GFX Bench: T-Rex onscreen: 651 frames, T-Rex offscreen: 482 frames
 • Peacekeeper: 557
 • Geekbench: 775

Specificaţii tehnice

 • Ecran: 8”, IPS, 1280 x 800 pixeli
 • Chipset: Intel Atom Z3735F
 • CPU: Atom, quad-core, 1,3 GHz, x86 (turbo boost până la 1,8 GHz)
 • GPU: Intel HD Graphics
 • RAM: 2 GB
 • Memorie internă: 32 GB
 • Card: MicroSDXC (max 128 GB)
 • Sistem de operare: Windows 8.1
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, 3G (micro-SIM)
 • Cameră foto: 5 MP, înregistrare 1080p
 • Cameră frontală: 2 MP
 • Conectori: MicroUSB
 • Audio: difuzor mono, microfon
 • Baterie:  4500 mAh
 • Dimensiuni: 206 x 124 x 10 mm
 • Greutate: 380 grame
 • Altele: abonament Office 365 Personal (1 an), cablu microUSB-USB Type-A inclus în pachet

Autonomie

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unei tablete este autonomia. Din păcate, nici durata de utilizare la o singură încărcare nu este unul dintre avantajele modelului iMart QS. Specificaţiile tehnice oficiale sugerează o durată de utilizare de „până la două ore”, iar testele noastre confirmă acest lucru. În testul de redare a unui clip full HD am înregistrat 3 ore şi 20 de minute de activitate înainte ca tableta să se închidă. Testul nostru de navigare web a rulat însă timp de 3 ore şi 40 de minute.

Vonino iMart QS - Autonomia nu este unul dintre punctele forte ale acestei tablete

În condiţii ideale, cu luminozitatea ecranului scăzută, este posibil să atingă patru ore de autonomie, însă trebuie luat în calcul şi faptul că testele au fost făcute cu o conexiune WiFi pornită şi fără o cartelă SIM. În utilizare normală, folosind o conexiune de date 3G, aceste cifre ar putea scădea undeva pe la trei ore.

Software, camere foto, concluzii

Software

La capitolul software, orice utilizator al unui PC cu Windows 8.1 ar trebui să ştie la ce să se aştepte. Avem de a face cu varianta gratuită a software-ului Microsoft, disponibil doar pentru integratori, Windows 8.1 with Bing, care oferă acces la toate funcţiile de bază ale sistemului de operare desktop. Probabil cel mai atrăgător aspect al tabletei iMart QS este faptul că vine cu un abonament Office 365 Personal valabil un an de la activare, care valorează în mod normal 70 de euro. Acesta oferă acces la suita office de bază, include 1 TB de spaţiu de stocare pe OneDrive şi 60 de minute de convorbiri internaţionale prin intermediul Skype. Vonino nu a instalat software extra pe lângă ceea ce vine implicit în pachet, redarea de conţinut multimedia fiind realizat prin aplicaţiile Music şi Videos.

Avantajul platformei Windows faţă de Android şi iOS este rularea de software în interfaţa desktop, aplicaţii de redare media precum VLC sau Media Player Classic, oferind compatibilitate cu mult mai multe formate de clipuri video decât aplicaţiile implicite. Astfel, pot fi redate inclusiv fişiere audio FLAC în software compatibil pentru redare de muzică.

Cei mai curajoşi se pot aventura în instalarea software-ului realizat de Adobe precum varianta completă de Photoshop, însă performanţa nu se compara cu cea de pe un laptop sau un PC desktop. De asemenea, utilizarea de software desktop fără un mouse este de cele mai multe ori frustrantă, dimensiunile mici ale display-ului fiind incompatibile cu butoanele foarte mici ale interfeţei. Este recomandată utilizarea lui iMart QS aproape exclusiv în Modern UI, interfaţa desktop fiind mai degrabă recomandată în situaţii de urgenţă, când este absolută nevoie de o aplicaţie care nu este disponibilă în Windows Store.

Vonino iMart QS - Camera foto principală oferă rezultate modeste

Camere foto

Camerele foto există, însă utilizarea lor nu este recomandată pentru captura de imagini statice sau în mişcare. Camera principală, de 5 megapixeli, focalizează greu şi de obicei supraexpune cadrele. Există o singură setare manuală, care controlează expunerea, însă chiar şi cu ajutorul ei, rezultatele sunt dezamăgitoare. În cazul în care nu aveţi la îndemână un alt dispozitiv mai competent la capitolul captură foto, probabil că tableta Vonino îşi va face treaba de a fotografia momentul, însă calitatea imaginilor nu este grozavă. Nici camera frontală nu oferă rezultate grozave, însă pentru video conferinţe prin Skype este de ajuns.

Concluzii

Se pare că lista de compromisuri necesare pentru a realiza un PC portabil ieftin cu Windows 8.1 în format de tabletă este foarte lungă. Vonino iMart QS oferă performanţă limitată în orice nu implică navigare web sau consum de conţinut multimedia, autonomie foarte scăzută pentru un dispozitiv portabil, cât şi camere foto de slabă calitate. Avantajele sale sunt însă integrarea unui modem 3G şi abonamentul Office 365 Personal, care mai amortiează din preţ. Nu ar fi corect să comparăm Vonino iMart QS cu alte tablete premium cu Windows precum Surface 3, aceasta fiind la fel de performantă şi disponibilă la un preţ aproximativ egal cu alte tablete asemănătoare ale altor producători.

Părţi pozitive

Rulează Windows 8.1 în variantă desktop
Include abonament Microsoft Office 365 personal pe un an
Oferă conectivitate 3G

Părţi negative

Autonomie scăzută
Performanţă în aplicaţii 3D sub aşteptări
Greutate ridicată pentru o tabletă de 8"
Display cu luminozitate scăzută