După tancuri NATO, Ucraina primește arma pe care a cerut-o insistent încă din primele zile de război

21.02.2023
După tancuri NATO, Ucraina primește arma pe care a cerut-o insistent încă din primele zile de război
Rachetă ATACMS lansată de pe o platformă M270. (Foto: Wikimedia)

Platformele HIMARS au ajutat enorm Ucraina în războiul pe care îl duce cu Federația Rusă de un an. Puține arme din istorie au avut, în număr mic, un impact atât de mare pe câmpul de luptă. Aproximativ 20 de unități au devastat pozițiile rușilor, distrugând depozite, poduri, centre de comandă, cazarme și alte obiective importante.

Sistemele M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) din dotarea Ucrainei vor deveni și mai puternice în următoarele luni.

Momentan, platformele folosesc rachete M30 și M31, ghidate prin GPS, cu rază maximă de acțiune de 70 km. În perioada următoare, însă, Ucraina va primi, aproape sigur, rachete MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS) pentru HIMARS. Acestea pot lovi obiective aflate la o distanță maximă de 300 de km.

SUA a ezitat să le ofere până acum Kievului deoarece s-au temut că acestea vor fi folosite pentru atacarea de ținte aflate adânc în teritoriul Rusiei.

America nu mai are, însă, motive să nu trimită ATACMS în Ucraina, deoarece țara va primi oricum astfel de arme de la alt membru NATO. Premierul Rishi Sunak a promis, la Conferința de Securitate de la Munchen, că Marea Britanie va fi prima țară care va furniza rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei.

Britanicii nu dețin sisteme HIMARS, așa că nu pot livra ucrainenilor rachete ATACMS. Cel mai probabil, însă, Londra va trimite în Ucraina rachete Storm Shadow/SCALP-EG, cu rază de acțiune maximă de 400 de km. Acestea sunt lansate din avioane, dar acest lucru nu este o problemă, deoarece Ucraina și-a modificat deja aeronavele pentru a fi echipate cu armament NATO, precum rachetele anti-radar AGM-88 HARM.

Avion Panavia Tornado echipat cu două rachete Storm Shadow. (Foto: MBDA Missile Systems)

Storm Shadow, cu o lungime de 5,10 m și o greutate de 1.300 kg, este greu de interceptat datorită sistemului sofisticat de planificare a misiunii de care beneficiază. Racheta a fost folosită deja cu succes în Războiul din Golf, în Irak și Libia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult